Archief

Mantelzorgers in Westland staan steeds meer onder druk

Er zijn steeds meer mantelzorgers in Westland. Van ongeveer 12 procent van de Westlanders is dat percentage gestegen naar zo'n 15 procent, zo blijkt uit cijfers van welzijnsorganisatie Vitis Welzijn. Tegelijkertijd geven ook steeds meer van de in totaal 17.000 mantelzorgers aan overbelast te zijn: zo'n 2.000, blijkt uit cijfers van de GGD Gezondheidsmonitor.

Marjon van Oosten is mantelzorgconsulent bij Vitis Welzijn en ook zij ziet de druk onder mantelzorgers alleen maar oplopen. "Mantelzorgers moeten heel veel zelf regelen", zegt ze. Als mantelzorgconsulent probeert zij de juiste partijen met elkaar te koppelen. Het grootste aantal mantelzorgers is vrouw en tussen de 45 en 65 jaar. "Heel veel van deze mantelzorgers werken gewoon en hebben een gezinsleven. Er komt veel op hun af, dat gaat lang niet altijd meer goed," aldus Van Oosten.

Zo is bij veel mantelzorgers niet bekend dat zij (onder voorwaarden) recht hebben op een vergoeding van 100 euro, beschikbaar gesteld door de gemeente Westland. Op de speciale mantelzorg informatiebijeenkomst, donderdag 7 maart vanaf 17.00 uur in wijkcentrum Hof van Heden in Naaldwijk, wordt hier meer over verteld. Net als andere vormen van mantelzorgondersteuning. De informatiebijeenkomst wordt georganiseerd door Vitis Welzijn, Pieter van Foreest en Careyn. Aanmelden kan via mantelzorg@vitiswelzijn.nl

Wie niet aanwezig kan zijn, is iedere woensdag van harte welkom op het laagdrempelige mantelzorg informatiekantoor in Inloophuis Carma in Naaldwijk. "Elke woensdagochtend van 10.00 tot 14.00 uur", zegt vrijwilliger Hélène van Winden. Ook 's avonds kun je terecht: iedere tweede woensdag van de maand, tussen 19.00 en 21.00 uur. "Dat is nadrukkelijk voor de jongere mantelzorgers, die overdag werken. Zij hebben de weg nog niet zo gevonden, maar dat komt nog wel", verwacht Van Winden.

Definitie mantelzorger

Een mantelzorger zorgt onbetaald voor een naaste. Omdat iemand ziek is, een handicap heeft of wat dan ook. Acht uur per week, minimaal drie maanden lang. De toename van het aantal mantelzorgers heeft onder meer te maken met vergrijzing. Mensen worden steeds ouder en worden door de overheid verplicht langer thuis te wonen. Het aantal verpleeghuizen is de laatste jaren enorm geslonken.