Archief

Kantine uit Tweede Wereldoorlog wijkt voor appartementen: 'Waar zit je cultureel verstand?'

De voorzitter van het Atlantikwall Museum in Hoek van Holland kan er niet bij dat restaurant Het Jagershuis plat gaat. Een projectontwikkelaar wil hier appartementen neerzetten, en de oorlogsbunker achter het restaurant wordt een badhuis. "Waar zit je cultureel verstand?", vraagt de museumvoorzitter zich af.

Het Jagershuis is in 1942 door de Duitse bezetter gebouwd en was onderdeel van de roemruchte Atlantikwall. Dit Wehrmachtsheim deed dienst als kantine en administratiekantoor. Voor voorzitter Cor Quist van het Atlantikwall Museum zijn de gebouwen nog steeds van grote militaire en culturele waarde.

Zo bevindt zich achter het restaurant een door de Duitsers gebouwde waterbunker, waar tot 30.000 liter drinkwater in werd opgeslagen. Het bouwplan voor negentien appartementen en daarmee de sloop van Het Jagershuis viel dan ook volledig verkeerd.

Het Atlantikwall Museum organiseert regelmatig rondleidingen, waarbij ook de waterbunker wordt bezocht. "Je ziet zelfs nog originele Duitse attributen met 'Trinkwasser' en 'Kein Trinkwasser'. Uniek en zeldzaam." Projectontwikkelaar Bouhuisen wil hier een wellnessruimte van maken voor kopers van de appartementen. "Dan vraag ik mij af waar je cultureel verstand zit", briest Cor Quist.

Projectontwikkelaar Alexander Bouhuisen begrijpt de sentimenten die bij de voorzitter en andere vrijwilligers van het Atlantikwall Museum leven. "Vandaar dat wij een specifiek ontwerp hebben gemaakt wat aansluit bij de omgeving, de duinen en de Atlantikwall", legt hij uit. Om kou uit de lucht te halen, nodigt projectontwikkelaar Bouhuisen de museumvrijwilligers uit om in gesprek te gaan.

Overigens is voorzitter Quist niet tegen de bouw van een dergelijk appartementencomplex. "Maar doe dat 100 meter verderop. Dan zijn wij allemaal gelukkig. Geen sloop, maar wel nieuwbouw. Dat is toch prachtig!?", stelt Quist.