Archief

Minister: NAM mag tot 2027 doorgaan met gaswinning

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) mag van minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de gaswinning in het Westland tot 2027 doorzetten. Dat is tegen het zere been van de gemeenten Westland en Midden-Delfland, die eerder al lieten weten tegen verdere gaswinning te zijn. Vooral het gebruik van de fracking-techniek zorgt voor veel weerstand.

Het plan gaat over de velden Gaag, Maasdijk, 's-Gravenzande, Monster en De Lier. Hier werd al gas gewonnen, maar de NAM wil langer doorgaan dan gepland. De NAM verwacht de gasproductie te kunnen verhogen door wijzigingen in de bestaande putten en fracking (hydraulische stimulatie) in het gasveld Maasdijk. In totaal moet er nog 2.093 miljoen kubieke meter gas uit de grond worden gehaald. Naar verwachting zorgt de gaswinning voor een maximale bodemdaling van 2 centimeter.

Hoewel minister Wiebes heeft ingestemd met het gaswinningsplan kan er tegen dit besluit nog wel beroep worden aangetekend. Vanaf 15 februari ligt het besluit ter inzage op de website NLOG.nl. Belanghebbenden hebben tot en met 29 maart de tijd om een beroepschrift in te dienen bij de Raad van State.