Archief
Signbiblio

Signbiblio

Maassluis verlengt proef met begeleiding van risico-jongeren

Zeker 20 jongeren uit Maassluis hebben tussen november 2017 en juli 2018 intensieve begeleiding gekregen onder de vlag van het zogeheten IPTA-project. Met dat project wordt onderzocht hoe misdaden met een grote impact (bijvoorbeeld straatroof) kunnen worden voorkomen door risico-jongeren tijdig te begeleiden naar werk. Ook in 2019 wordt dit project voortgezet.

In totaal zijn er 51 jongeren uit Maassluis in beeld geweest voor het IPTA-project. Van de 20 die begeleid zijn, hebben er 6 een baan gevonden of zijn naar school gegaan en krijgen er 3 nog op dit moment begeleiding. Verder hebben er 7 nog geen werk, maar hebben wel succesvolle veranderingen op andere leefgebieden, zijn er 3 jongeren met het traject gestopt en doorverwezen naar andere instanties en is er 1 uitgevallen in verband met persoonlijke omstandigheden.

Maassluis is een van de zeven gemeenten in Nederland die meedoen aan een proef met het IPTA-project. De stad besloot mee te doen aan het project ter voorbereiding op nieuwe wettelijke taken van het Regionale Meld- en Coördinatiepunt voortijdig schoolverlaten (RMC) die per 1 januari van dit jaar zijn ingegaan. Op die manier kunnen onbedoelde problemen in de keten rondom kwetsbare jongeren worden gevonden en verholpen.

Bovendien is het voor Maassluis ook een experiment om jongeren die 'buiten beeld' zijn geraakt op een andere manier te benaderen. Veel van de jongeren die 'buiten beeld' zijn geraakt hebben hun vertrouwen in de instanties verloren en hebben baat bij een alternatieve benadering. De IPTA-methodiek die wordt ontwikkeld met experts van het ministerie van Justitie en Veiligheid is er speciaal op gericht om juist deze jongeren te bereiken.

Hoe lang de jongeren na het IPTA-traject nog gevolgd worden hangt ervan af waar de jongeren naar toe uitstromen of ze gevolgd kunnen worden en door wie. De jongeren weten volgens de gemeente echter dat ze te allen tijde nog een beroep kunnen doen op de coaching en op wijkteam VraagRaak. Hoeveel jongeren er in 2018 en begin 2019 zijn geholpen, wordt in juli dit jaar bekendgemaakt.

Categorieen:
Maassluis Algemeen