Archief
Wethouder Leen Snijders -foto Gemeente Westland

Wethouder Leen Snijders -foto Gemeente Westland

Westland komt ruim 2 miljoen tekort door duurdere afvalinzameling

Als de gemeente Westland niet snel met een goed plan komt, zijn huishoudens vanaf volgend jaar waarschijnlijk tussen de 60 en 80 euro meer kwijt voor het ophalen en verwerken van afval dan nu het geval is. Volgens wethouder Leen Snijders loopt de gemeente tegen een behoorlijke kostenstijging op, met een tekort van ruim 2 miljoen euro tot gevolg.

De stijgende kosten voor de gemeente hebben te maken met nieuwe contracten, een verhoging van de afvalstoffenbelasting van het Rijk en lagere inkomsten uit oud-papier en plastic. Voor dit jaar wordt het benodigde extra bedrag uit de algemene reserve gehaald, maar dat is een tijdelijke oplossing.

Snijders wil dan ook dan de Westlandse raad zo snel mogelijk met hem van gedachten wisselt over het afvalinzamelingsbeleid, zodat het tekort kan worden teruggedrongen. Het scheiden van afval speelt daar een belangrijke rol in. Op die manier zou bijvoorbeeld het restafval minder vaak opgehaald hoeven worden, wat automatisch voor lagere kosten zorgt. Eerder werd dat plan door de raad afgeschoten.

Een andere manier om de kosten te verlagen is het zogeheten omgekeerd inzamelen, waarbij (een deel van) het afval niet langer aan huis wordt opgehaald. In steeds meer plaatsen wordt dit gedaan. Gevolg is dan dat bijvoorbeeld restafval voortaan in een vuilcontainer in de straat gedeponeerd moet worden.

Diftar, wat staat voor gedifferentieerde tarieven, is ook een mogelijkheid. Met die methode wordt per huishouden geregistreerd hoeveel afval er aangeboden wordt. Daarbij wordt het principe van 'de vervuiler betaalt' gehanteerd. Dit systeem brengt in het begin wel extra kosten met zich mee, omdat er ook systemen voor aangeschaft moeten worden door de gemeente. Hoewel diftar veel tegenstanders kent, wordt het door heel wat gemeenten gebruikt. Nadeel is ook dat het illegale dumping van afval in de hand werkt.

Ook over na-scheiding wordt nagedacht, maar voorlopig is men nog niet zo ver. Alhoewel afvalverwerker HVC wel proeven doet met een na-scheider, is het nog onduidelijk of het wel genoeg goede scheiding van afval oplevert. Vooralsnog is de milieuwinst laag. Bovendien moet er dan bij het aanbieden van afval ook rekening gehouden worden met 'nat' en 'droog' afval. Volgens wethouder Snijders blijft scheiden bij de bron beter.

Om de kosten te drukken, heeft de wethouder in elk geval besloten om een campagne te starten tegen afvalbakken zonder sticker. Aan de hand van zo'n sticker controleert de gemeente of de bak wel geregistreerd staat en dus geleegd moet worden. Nu komen medewerkers van de ophaaldienst nog regelmatig illegale bakken tegen.

De afvalstoffenheffingen in Westland zijn overigens laag te noemen. Nu betaal je als eenpersoonshuishouden zo'n 180 euro, waar je in Midden-Delfland bijna 240 euro kwijt bent. In Maassluis is dat zelfs ruim 300 euro. Meerpersoonshuishoudens moeten dit jaar in Westland in totaal 227 euro neerleggen, waar dat 318 euro in Midden-Delfland en zelfs 350 euro in Maassluis is.