Archief

'Zorg voor snel internet in het buitengebied'

Inwoners en ondernemers in het buitengebied van Midden-Delfland moeten net als bewoners van de dorpskernen gebruik kunnen maken van 'snel internet'. Een motie met die strekking verkreeg dinsdagavond een ruime meerderheid in de gemeenteraad.

Toen enkele jaren geleden glasvezel werd aangelegd, is besloten om het buitengebied daar niet op aan te sluiten. Toch zou er wel behoefte aan zijn. "Bewoners kunnen op achterstand komen, waardoor de leefbaarheid wordt aangetast" en: "ondernemers kunnen geen gebruik maken van big data", zo is te lezen in de motie, die was ingediend door OGP, CDA, Mijn Partij, D66 en ChristenUnie.

VVD-fractievoorzitter Jacob van der Eijk vroeg zich echter af of die behoefte aan snel(ler) internet er daadwerkelijk is, zeker met de opkomst van een "5G-revolutie". Bij hem waren daar geen signalen van bekend. En ook PvdA-leider Ellen Snethlage stemde tegen: "Het recht om in het buitengebied een zelfde soort internetverbinding te hebben is heel sympathiek. Maar buitengebied is buitengebied en de kernen zijn de kernen. Ik heb in de kernen ook niet evenveel groen als de mensen in het buitengebied. Als ik daar ook om zou vragen, wordt het heel gezellig."

Wethouder Sonja Smit liet echter weten aan de slag te willen met de motie. "De ambitie die hieruit spreekt, onderschrijft het college." Zij gaat de mogelijkheden onderzoeken en komt in mei dit jaar terug bij de raad.