Archief

Minder dan helft sociale huur naar Westlanders

In het eerste halfjaar van 2018 is in Westland nauwelijks de helft van de vrijgekomen sociale huurwoningen verhuurd aan woningzoekenden uit Westland. Bovendien hebben die opnieuw minder kans om daadwerkelijk aan een sociale huurwoning te komen. Voor GemeenteBelang Westland is dat reden om het college van B en W te vragen of er over heel het jaar betere cijfers zijn te verwachten en of er inmiddels prestatieafspraken met de corporaties zijn gemaakt, zoals het college eerder dit jaar beloofde.

GBW baseert zich op de Halfjaarmonitor en de Aanbodrapportage 2018.1 van Sociale Verhuurders Haaglanden en noemt de Westlandse cijfers daarin 'wederom teleurstellend'. De kans van een Westlander op een sociale huurwoning is van 14,4 procent in heel 2017 afgenomen tot 8,9 procent in het eerste halfjaar van 2018. Dat is 'grofweg een kans van minder dan 1 op 11'.

Bovendien wil GBW dat het college de corporaties er toe brengt om volledig gebruik van te maken van Lokaal Maatwerk binnen de bestaande regelgeving. Dat maakt het mogelijk om bij 25 procent van de vrijkomende sociale huurwoningen voorrang te geven aan inwoners van Westland. In het eerste halfjaar van 2018 was dat 19 procent.

Categorieen:
Westland Politiek