Archief
Bas Booister

Bas Booister

Ook Delfland akkoord: twee bergingen tegen extreme regenval

Er komen in Westland twee waterbergingen om extreme regenval in de toekomst beter op te vangen. Donderdag is daarvoor groen licht gekomen in de Verenigde Vergadering van het Hoogheemraadschap Delfland. Eerder deze maand ging ook de Westlandse gemeenteraad akkoord. Het realiseren van de twee bergingslocaties kost naar verwachting zo'n 16,5 miljoen euro, waarvan Westland 8,6 miljoen moet ophoesten.

Volgens Hoogheemraad Antoinette Jans van Delfland hebben beide partijen gekeken welke mogelijkheden er zijn voor de waterbergingen. "Op een manier die betaalbaar is, maar ook voor iedereen aantrekkelijk. Om wateroverlast te voorkomen kun je in dergelijke bergingen het water tijdelijk opslaan tot het gestopt is met regenen. Daarna kan het water alsnog afgevoerd worden."

De twee locaties zijn gekozen na een inventarisatie van 47 mogelijke bergingen door het hoogheemraadschap. De eerste betreft tuinbouwgebied dat als niet-duurzaam dan wel niet-vitaal kan worden gezien. De eigenaren willen elders graag uitbreiden met het tuinbouwbedrijf. Waterhuishoudkundig ligt deze locatie volgens het hoogheemraadschap optimaal om wateroverlast te voorkomen.

De tweede locatie ligt in Westland wat gevoeliger. Het gaat om een deel van het terrein van Jan Olsthoorn aan de Galgenweg. Het ligt tussen de kernen van 's-Gravenzande en Naaldwijk en wordt ingericht als waterrijk park met wandel- en struinpaden en als een kleinschalig evenemententerrein.

Volgens wethouder Snijders heeft die locatie meerwaarde, omdat de leefomgeving van de Westlanders wordt verbeterd. Voor enkele oppositiepartijen, die eerder al forse kritiek leverden op de overeenkomst tussen gemeente en Olsthoorn, was de gekozen locatie reden om tegen de kredietverlening te stemmen.

De verwachting is dat de realisatie van de calamiteitenbergingen op zijn vroegst eind 2025 zal worden afgerond.