Archief
Vrolijks tijdens haar installatie archieffoto

Vrolijks tijdens haar installatie archieffoto

Statushouders Maassluis getroffen door faillissement taalbureau

Vier groepen statushouders in Maassluis weten niet waar ze aan toe zijn doordat taalbureau Delken & Boot failliet is verklaard. Dat heeft PvdA-raadslid Iris Vrolijks gezegd tijdens het actualiteitenhalfuur van de Maassluise gemeenteraad. Volgens haar kan het faillissement grote gevolgen hebben voor de statushouders.

Probleem is onder meer dat statushouders binnen drie jaar hun inburgeringscursus moeten afronden, want anders moeten ze hun lening van 10.000 euro aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) terugbetalen. Ook is de kans groot dat cursisten hun geld dat ze aan Delken & Boot betaald hebben, niet meer terugkrijgen.

Wethouder Sjoerd Kuiper stelt dat inmiddels de eerste gesprekken hebben plaatsgevonden met het taalbureau en dat er nu in kaart wordt gebracht wie van de ongeveer 35 getroffen statushouders binnenkort examen moet doen. Zij krijgen prioriteit in de hulp. Vanuit het Taalhuis Maassluis hebben zich al 19 vrijwillige taalmaatjes gemeld voor extra ondersteuning.

Tegelijkertijd probeert Kuiper een ander bureau te vinden dat de cursisten verder kan helpen bij hun inburgering in Nederland. Er is er nog geen contact geweest met de curator, dus er blijft nog onduidelijkheid over wat dit precies zal betekenen voor het betaalde cursusgeld. Wethouder Kuiper wil wel alles op alles zetten om problemen voor deze groep te voorkomen.

Categorieen:
Maassluis Politiek