Archief

Politie Westland zet geocachers in tegen inbraken

De politie in Westland heeft een nieuwe manier om meer ogen op straat te hebben in de donkere wintermaanden, namelijk met behulp van mensen die aan geocaching doen. Dat is een spel waarbij je met een GPS-apparaat of je telefoon een speurtocht naar een schat doet. Daarbij loop je dus op straat, en mensen op straat kunnen verdachte situaties zien.

"Ik kwam erop toen ik zelf aan het geocachen was," vertelt hoofdagent Charlotte. "We proberen elk jaar iets te verzinnen om in de donkere wintermaanden mensen de straat op te krijgen. Het is leuk, je komt buiten, bijvoorbeeld op een mooie dag als deze, en als je wat verdachts ziet dan hopen we natuurlijk dat je ons belt."

Geocachen is een soort speurtocht. "Vroeger met een landkaart, nu met een app op je telefoon", weet Charlotte. De cache is een goed verstopt object, vaak een doosje waar je een papiertje in moet achterlaten of je naam in een boek schrijven. Het object is niet makkelijk te vinden. "Ze hangen vaak in een boom of liggen onder een brug."

De politie heeft nu twee caches online, in Wateringen en Kwintsheul. Er zijn er nog twee in de planning, die liggen nu ter goedkeuring voor bij de makers van de app. "We plaatsen ze ergens in een buurt waarvan onze wijkagenten zeggen dat burgers overlast ervaren. Eén plek hadden we zelf niet van gedacht dat daar problemen waren, maar omwonenden geven dat aan dus daar hebben we ook een cache." De 'schatten' blijven een beperkte tijd online.

Categorieen:
Wateringen Westland 112