Archief
Nelleke Arnout

Nelleke Arnout

Wethouder geeft toe: 'Hoek van Holland te weinig betrokken bij Brexit'

Het gemeentebestuur van Rotterdam gaat Hoek van Holland meer betrekken bij de voorbereiding op de Brexit, het opstappen van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Dat heeft de Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann donderdagavond toegezegd tijdens een gebiedscommissievergadering in de Hoek.

De wethouder was bij de vergadering aanwezig naar aanleiding van een brandbrief van de gebiedscommissie over de noodzakelijke voorbereiding op de aanstaande Brexit. Kathmann erkende dat er weinig contact is geweest. "Het is mijn verantwoordelijkheid de gebiedscommissie hier beter hij te betrekken. Misschien ben ik daar wel te makkelijk in geweest", zei ze openhartig.

Zij bevestigde, dat er in Hoek van Holland "gouden kennis" aanwezig is en dat de gemeente Rotterdam daar haar voordeel mee moet doen. Ze heeft toegezegd volgend jaar nog eens aan te schuiven bij een gebiedscommissievergadering.



'Aanvalsplan'

Volgens Kathmann is de gemeente al langer dan wordt verondersteld bezig is met de voorbereidingen. "Wij hebben een taskforce met daarin onder andere de gemeente en het Havenbedrijf. Er is in september gestart met een onderzoek, dat nu wordt afgerond. Aan de hand van de resultaten van dat onderzoek wordt een 'aanvalsplan' gemaakt, onder het motto prepare for the worst, hope for the best. Dat plan gaat volgens haar nog vóór het kerstreces naar de gemeenteraad.

Het plan, waarin veel digitale maatregelen staan, wordt in januari getest met simulaties van oplossingen voor alle mogelijke scenario's. Er wordt ook gekeken naar fysieke maatregelen, zoals extra parkeerplaatsen voor vrachtwagens, aldus Kathmann.