Archief

Kerstdorpen bouwen in 's Gravenzande dit jaar geen NK meer, maar WK

Het kerstdorpenfestijn in 's-Gravenzande zal dit jaar niet als NK worden gehouden. De eigenaar van de naam 'Nederlands kampioenschap kerstdorpen bouwen' heeft zich teruggetrokken uit de organisatie van het evenement in het Westland. "Ik las het ook op Facebook," zo reageert mede-organisator Rob Wissink uit Naaldwijk.

Het NK Kerstdorpen bouwen werd in 2013 voor het eerst gehouden in Nootdorp. Ook de jaren erna was het daar. Vorig jaar werd het evenement verplaatst naar tuincentrum De Carlton in 's-Gravenzande. Daar zou het ook dit jaar weer plaatsvinden, maar organisator en eigenaar van de naam 'NK Kerstdorpen bouwen' Roy Uding uit Nootdorp kondigt dinsdag op zijn Facebookpagina aan dat het "niet doorgaat". Uding is telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Mede-organisator Wissink, in 2014 winnaar van het NK, nam vorig jaar samen met Uding de organisatie van de wedstrijd op zich. Wissink heeft inmiddels zijn eigen creatie voor dit jaar alweer opgebouwd in De Carlton.

Westlands Kampioenschap

Volgens Wissink verwijt Uding hem dat hij de organisatie "te veel alleen deed". "Vorig jaar was hij ziek, toen heb ik het ook alleen geregeld. Ik heb dit jaar voorgesteld om het weer zo te doen, maar toen werd hij boos", aldus de Naaldwijker."Wij kunnen doorgaan onder de naam 'Tuincentrum De Carlton organiseert het WK (Westlands Kampioenschap) kerstdorpen bouwen'. Enige probleem is dat de voorzitter (Uding) in het bezit is van de inschrijvingen", zo vervolgt Wissink. Hij heeft al contact gehad met alle sponsoren en die hebben toegezegd dat ze blijven meedoen. Ook De Carlton bevestigt dat er op 1 december een wedstrijd zal zijn in het tuincentrum.

Wissink moet alleen de deelnemers nog bereiken. Hij heeft de gegevens van drie van de zes deelnemers, omdat die ook vorig jaar hebben meegedaan. De andere drie moet hij nog vinden. "Dat gaat me wel lukken", zegt hij zelfverzekerd. Als het volledige zestal meedoet, zal het een open WK zijn, waarbij dus ook dorpenbouwers van buiten het Westland om de titel kunnen strijden.