Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Bouke Arends: vrijzinnig denker en liefhebber zelfspot

De aanstaande burgemeester van Westland, de 52-jarige Bouke Arends, is geboren en getogen in Emmen. Hij zit daar sinds 1987 in de politiek voor de PvdA. Arends noemt zich een vrijzinnig denker en liefhebber van zelfspot/ironie.

Na het vertrek van Cees Bijl eind 2016 als burgemeester van Emmen was Arends enkele maanden waarnemend burgemeester. Het werd een turbulente periode voor hem. Drie weken lang moest hij samen met zijn vrouw onderduiken, nadat hij doodsbedreigingen had ontvangen na het sluiten van het clubhuis van motorclub No Surrender in Emmen.

Sociaaldemocraat Arends behaalde het diploma Bachelor Business Economics aan de Hogeschool Drenthe en werd master Science of Public Administration aan de Universiteit Twente. Van 1989 tot 1994 was hij voorzitter van de voetclub Angelslo.



Politieke loopbaan

In 1986 is hij gekozen als jongste raadslid. "Destijds moest je 21 jaar zijn, in 1986 was ik 20 jaar. Op dat moment kon ik niet worden geïnstalleerd als raadslid. In 1987 ontstond er, kort na mijn 21e verjaardag, een vacature in de gemeenteraad en ben ik toegetreden tot de raad. In 1990 ben ik herkozen en in 1992 ben ik tussentijds teruggetreden als raadslid (vanwege werksituatie), aldus Arends in een interview op de website van de gemeente Emmen. "In 1995 ben ik tussentijds toegetreden tot de gemeenteraad en tot 2010 ben ik onafgebroken raadslid geweest. Van 2002 tot 2010 ben ik fractievoorzitter van de PvdA geweest. In 2010 ben ik gekozen als wethouder."

Voordat hij wethouder werd, was Arends werkzaam als voorzitter van de raad van bestuur van de Rijnbrink Groep in Nijverdal, een provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken en culturele organisaties.

Introductie

Op de website van de gemeente Emmen stelt wethouder Arends zich als volgt voor:

"Elke generatie heeft de diepe wens om het voor zijn of haar kinderen beter te laten zijn. Die wens heb ik als vader van 3 kinderen ook voor mijn kinderen: een goede opleiding, een mooie baan, een veilig thuiskomen.

Er is in de afgelopen decennia veel bereikt in de gemeente Emmen. Als wethouder weet ik ook dat een betere toekomst geen vanzelfsprekendheid is. Het is elk dag opnieuw hard werken aan een toekomst zonder hoge werkloosheid, met een goed opgeleide beroepsbevolking, in een aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving, waarin goede voorzieningen op gebied van onderwijs, gezondheid, sport en cultuur vanzelfsprekend zijn. Geboren en getogen in de gemeente Emmen ken ik de situatie in onze gemeente terdege: verborgen trots, een mentaliteit van aanpakken en doen, niet praten over successen en dingen die goed gaan. Bouwend op die krachten in de samenleving van onze gemeente zijn er volop mogelijkheden om te bouwen aan de toekomst van Emmen en haar inwoners. We hebben volop mogelijkheden en kansen. Laten we die benutten."

Zijn portefeuille in Emmen omvat Economische zaken, Participatie, Werk(gelegenheid) en arbeidsmarktbeleid, Regiomarketing en Sport, inclusief accommodaties en zwembaden.

Categorieen:
Westland Politiek