Archief

Fonds Westland gaat per 1 januari op in Fonds 1818

Fonds Westland gaat per 1 januari op in Fonds 1818, dat actief is in de regio Den Haag en vanaf die datum ook het Westland tot zijn werkgebied gaat rekenen. Volgens het bestuur van Fonds Westland biedt deze samenwerking de beste waarborgen voor donaties in het Westland. Themapark De Westlandse Druif in Monster wordt ondergebracht in een zelfstandige stichting.

Bij een organisatie als Fonds Westland kunnen bijdragen worden aangevraagd voor activiteiten op het gebied van onder meer kunst en cultuur, sociaal maatschappelijk, gezondheid, educatie, natuur en milieu en sport. Dinsdagochtend heeft Fonds Westland laten weten dat "voor zover het beleid van Fonds Westland voor sport ruimer was dan dat van Fonds 1818 er vooralsnog een jaarlijks budget van maximaal 50.000 euro beschikbaar komt uit een speciaal SportFonds Westland".

Verdere beloften zijn:

* De jaarlijkse donaties aan het Varend Corso en de Zomerbloemententoonstelling gaan vooralsnog in ten minste dezelfde omvang door;

* Er komen Westlandse 'ambassadeurs' die een brugfunctie zullen vervullen tussen de Westlandse samenleving en Fonds 1818. "Fonds 1818 wil zich als partner opstellen voor de organisaties in het Westland zoals dat in het hele werkgebied van Fonds 1818 het geval is";

* Een communicatiecampagne, die in de lente van 2019 ook voorziet in bijeenkomsten voor kennismaking, zal Westlanders bekendmaken met de mogelijkheden van Fonds 1818 en aanvragen bij Fonds 1818 voor een bijdrage stimuleren;

* De adviseur die reeds jarenlang vanuit Fonds 1818 is betrokken bij aanvragen voor een donatie vanuit het Westland, blijft betrokken bij de behandeling van aanvragen die uit het Westland komen.

Er komen goede omstandigheden voor de toekomst van de Druiventuin, stelt Fonds Westland. Een zelfstandige stichting zal beschikken over voldoende middelen om alle bestaande verplichtingen van 'De Westlandse Druif' na te kunnen komen en om de exploitatie van de Druiventuin in de komende jaren te ondersteunen. Het eigendom van de Druiventuin wordt ondergebracht in deze stichting. De lopende afspraken en verplichtingen ten aanzien van de Druiventuin worden dus niet overgedragen aan Fonds 1818.



Duurzame ondersteuning

"Het bestuur van Fonds Westland is ervan overtuigd dat Westlanders het beste af zijn met de afspraken die we nu hebben gemaakt met Fonds 1818", zegt voorzitter Mark Stolk. "Ik heb er ook alle vertrouwen in dat het Westland de weg naar Fonds 1818 zal weten te vinden, en Fonds 1818 omgekeerd de weg naar het Westland."

"Dit is een logische vervolgstap", zegt Jan Schinkelshoek, voorzitter van het bestuur van Fonds 1818. "Fonds Westland en Fonds 1818 werken al jarenlang heel intensief samen."

Teleurstelling

Bert Uitterhoeve, oprichter van de voorloper van Fonds Westland, het VSB Fonds, is zeer teleurgesteld dat er nu sprake is van een voldongen feit. Hij vindt het niet geruststellend dat op diverse plaatsen het woord "vooralsnog" wordt gebruikt.

Uitterhoeve was betrokken bij de organisatie van een petitie tot behoud van Fonds Westland. Die activiteit is nu gestaakt. "Het bestuur is bevoegd", zegt hij realistisch. "Wij hebben nog inzage in de gesloten overeenkomst gevraagd, maar die hebben wij niet gekregen."

Pijnpunt blijft dat de pot met geld - nu rond de 15 miljoen euro groot - bijeengebracht is door Westlanders en nu als zodanig elders wordt ondergebracht.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen