Archief
Twitter Archief Westland

Twitter Archief Westland

Organisatie achter festival Westland Kros 'failliet'

Het is nog maar zeer de vraag of er volgend jaar wel een nieuwe editie van de Westland Kros plaats zal vinden. De organisatie achter het Westlandse muziekevenement is namelijk sinds woensdag failliet. Dat stelt organisator Frank Bierkens van Experience Express in diverse mails aan schuldeisers.

Bierkens, manager bij Experience Express Productions BV (de organisatie achter het festival - red.) laat per mail weten aan schuldeisers dat hij de meeste Westlandse bedrijven nog wel (deels) heeft kunnen betalen. Er zou volgens hem nu een curator aangesteld zijn voor het verdere verloop, iets wat de rechtbank Den Haag niet kon bevestigen.

Voor veel Westlandse bedrijven komt het faillissement niet onverwacht. "Het festival is te weinig Westlands geworden," zeggen meerdere ondernemers. Maarten Zwartveld is behoorlijk boos. Hij zou tijdens De Westland Kros twee bedrijvenborrels verzorgen, maar op het laatste moment werd dat afgezegd wegens gebrek aan belangstelling. "Als je echt in het Westland thuis bent, bel je wat bedrijven en heb je dat zo geregeld. Ze hebben een groot risico genomen met sponsors en dure artiesten."

"Je zag dit aankomen," zegt een andere Westlandse ondernemer die alleen anoniem wil reageren omdat hij mogelijk nog geld krijgt. "Het is gewoon een commercieel bureau met te weinig binding met het Westland. De artiesten zijn veel te duur en en er werden veel te bedrijven ingehuurd. Als wij in het Westland iets organiseren, zetten we een paar hekken rond een weiland en bellen we een paar hokken op voor personeel achter de bar."

Het festival vierde in juni met de vijfde editie een jubileum met optredens van Kensington, Nielson en Miss Montreal. Organisator Frank Bierkens vertelde na afloop dat er dit jaar met 6.500 bezoekers meer mensen waren dan het jaar ervoor.

Westland Kros begon vijf jaar geleden in Honselersdijk, maar werd de afgelopen twee jaar gehouden op het terrein van voetbalclub Westlandia in Naaldwijk. Ruim twee maanden na afloop is het terrein nog steeds niet helemaal in opgeruimd. Westlandia-voorzitter Geo van der Wilk: 'Het gaat bijvoorbeeld om de hekken. Er was afgesproken dat ze het zouden terugbrengen in oorspronkelijke staat. Nu begrijp ik waarom dat niet is gelukt.'

De redactie van de WOS probeert na diverse tips al twee dagen (telefonisch) contact te maken met de organisatie, maar krijgt niemand aan de lijn. Er is ook gesproken met Jump Koch. Hij geeft aan dat hij en Peter Kruithof slechts in dienst waren om het festival te promoten. Ze hebben afgesproken met Bierkens dat hij communiceert over de financiële situatie.