Archief

Onderzoek naar uit de school klappen raadsleden

Het college van B en W van Westland is daadwerkelijk een onderzoek gestart naar eventuele schending van geheimhouding door raadsleden. Hierbij gaat het om de afspraken die zijn gemaakt in de besloten vergadering van vorige week dinsdag over eventuele huisvesting van arbeidsmigranten op het bedrijventerrein Honderland bij Maasdijk.

"Omdat de afgesproken geheimhoudingstermijn (tot vrijdag 17 augustus) niet lijkt te zijn gerespecteerd, is het college een onderzoek gestart naar de gang van zaken. De gemeenteraad zal worden geïnformeerd over de uitkomsten en eventuele vervolgstappen. Het doen van aangifte zal hierin worden meegewogen", stelt het college in een memo aan de gemeenteraad.

De uitgesproken kritiek van meerdere raadsleden op de handelwijze van de burgemeester en de griffier bij het uitroepen van een extra vergadering wordt teruggekaatst naar de gemeenteraad zelf. De gemeenteraad heeft zelf nagelaten om in de voorafgaande dagen het zogeheten presidium (deels te beschouwen als een agendacommissie) bijeen te laten komen, is de strekking van het verweer.

Wat ging er aan vooraf?

De kwestie rondom de huisvesting van arbeidsmigranten op Honderdland begint feitelijk begin juli. Op 3 juli is bij de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning binnengekomen voor een logiesfunctie voor arbeidsmigranten (kavel 50 Honderdland fase 2). "De aanvraag, die later is ingetrokken, was afkomstig van een partij die in Westland niet bekend was en vormde de aanleiding voor nader onderzoek dat uiteindelijk heeft geleid tot het voorbereidingsbesluit", aldus het college.

Op 15 augustus heeft een in Westland bekende uitzender (NL Jobs - red.) een aanvraag ingediend voor het oprichten van een hotelgebouw voor arbeidsmigranten op de locatie Honderdland Noord nabij 10 te Maasdijk. Deze aanvraag is diezelfde dag nog ingetrokken. Door dezelfde aanvrager is, eveneens op 15 augustus, een aanvraag ingediend voor het oprichten van een logiesgebouw voor arbeidsmigranten op de locatie Blauwhek 10 te Maasdijk. Het gaat om 252 bedden. "Dit is de enige aanvraag die er op dit moment ligt. Gezien het feit dat er nu een voorbereidingsbesluit van kracht is, zullen eventuele nieuwe aanvragen - binnen het gebied waarop dit besluit van kracht is - worden aangehouden", stellen B en W.

Inzien van de aanvraag

Van verscheidene raadsleden is het verzoek ontvangen om de feitelijk nog tijdige aanvraag te kunnen inzien of te ontvangen. "Raadsleden kunnen de aanvraag komen inzien in het gemeentehuis onder de gebruikelijke condities van vertrouwelijkheid", aldus het college.

Categorieen:
Maasdijk Westland Politiek