Archief

Schoollokalen schieten als paddenstoelen uit de grond

Voor een groot aantal Westlandse scholieren zal maandag een nieuwe wereld open gaan. Op meerdere basisscholen zijn de afgelopen vakantie lokalen uitgebreid, bijgebouwd of anders ingedeeld. Scholen groeien uit hun jasje.

Het meest typerende voorbeeld is toch wel De Hofvilla in Wateringen. Dit schoolgebouw met 18 lokalen staat er nog geen jaar, maar komt nu al ruimte tekort. In de herfstvakantie worden twee nieuwe lokalen opgeleverd. "Die hebben we meteen nodig", zegt directeur Mieke Hopman.

De lokalen zijn maandag, als de scholen weer beginnen, dus nog niet af. Daar is een oplossing voor. "Drie groepen gaan in twee lokalen en één groep 'stallen' we in het speellokaal", zegt zij.

Bij De Kameleon aan de Eikenlaan in 's-Gravenzande worden van twee bestaande lokalen drie lokalen gemaakt. "We maken ze gelijk extra ruim", aldus directeur Theo Molendijk. Deze nieuwbouw is de eerste fase van een veel groter plan. Uiteindelijk komt in De Kameleon een kindcentrum, vergelijkbaar met de Brede Buurtschool in Heenweg. "Dan kunnen we kinderen van 0 tot 12 jaar huisvesten", verklaart Molendijk.

Ook bij de Montessorischool tegenover sporthal De Pijl in Naaldwijk wordt stevig gezaagd en getimmerd. Hier is de teamkamer gesloopt om ruimte te maken voor een nieuw klaslokaal. Op de nieuwbouw komt vervolgens een nieuwe teamkamer. "Dan komt er ook een glazen gevel", zegt de nieuwe directeur Rianne de Kiewit.