Archief

Regionale bedrijven helpen bij Floating Farm

In de Rotterdamse Merwehaven wordt momenteel hard gewerkt aan de opbouw van de Floating Farm, zoals de naam al zegt: een drijvende boerderij. Het ding moet er straks uitzien als een soort kas. Er worden echter geen planten in gekweekt; er gaan namelijk zo'n veertig koeien grazen. Die moeten de stad Rotterdam voorzien van dagverse zuivel die op diervriendelijke en circulaire wijze geproduceerd gaat worden.

Bij het project zijn ook diverse bedrijven uit onze regio betrokken zoals het Maassluise Lely, als producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. Reytec uit Poeldijk helpt bij de voorbereidingen en bouw van de unieke drijvende boerderij.

De boerderij is een drijvend bouwwerk dat uit drie lagen bestaat. Er komen straks verschillende technische installaties die onder andere het regenwater zuiveren om op de boerderij te gebruiken. Daarnaast is er een grote multifunctionele ruimte voor educatie op het gebied van gezonde voeding en eerlijke voedselproductie. Een centrale trap leidt bezoekers vanaf de werkvloer naar de koeientuin, een buitenruimte waar de melkkoeien komen te staan. De koeien staan buiten, maar hebben een beetje bescherming tegen het weer door een transparant dak en begroeiing.

Boer Albert

Na een sollicitatieperiode is de 26-jarige Fries Albert Boersen gekozen als degene die de boerderij mag gaan leiden. Hij is er maar wat trots op, zegt hij tegen mediapartner RTV Rijnmond: "Het boerenvak is het allermooiste wat er is. Het is wel pittig, maar leerzaam. Ik doe heel veel dingen waar ik niet helemaal voor ben opgeleid. Dat doe je naar beste wil en weten. En dat gaat best goed volgens mij."

Categorieen:
Poeldijk Economie