Archief

'Vier weken nu te lang voor leging afvalcontainers'

De raadsfractie van GemeenteBelang Westland (GBW) heeft bij het college van B en W extra aandacht gevraagd voor het legen van de grijze afvalcontainers in het buitengebied. Daar worden deze bakken met restafval eens in de vier weken geleegd, waar dat in de dorpskernen elke veertien dagen is.

"Voor gezinnen is een grijze container van 240 liter onvoldoende met leging eens in de vier weken", stelt GBW. Gevolg is dat men afval naast de containers opslaat, waardoor er zwerfvuil ontstaat en ongedierte wordt aangetrokken. Voorbeelden zijn volop denkbaar, zegt GBW, dat daarbij wijst op gezinnen met kleine kinderen in de luiers.



De fractie wijst er op dat in omliggende gemeenten het ophaalschema is aangepast en met name grijze containers frequenter worden geleegd. "Is het college bereid te zoeken naar oplossingen om containers (wellicht alleen in piekperioden) vaker te laten legen?", zo wordt aan het college gevraagd.

Vijf jaar geleden

In 2013 werd ook aandacht gevraagd voor deze problematiek. Een aantal gezinnen in het buitengebied van de Heenweg kreeg toen van de gemeente Westland tijdelijk een extra grijze afvalcontainer. Die oplossing kwam er nadat de gezinnen hadden aangeklopt bij de gemeenteraad, omdat de grijze bak vanwege een gemeentelijke proef met afvalscheiding maar eens in de vier weken werd geleegd.

De betrokken gezinnen hadden jonge kinderen die luiers dragen. Ze hadden last van stank en liepen tegen een capaciteitsprobleem aan. "Totdat de kinderen uit de luiers zijn, mogen de gezinnen de extra bak gebruiken", meldde WOS Media destijds.

Categorieen:
Westland Politiek