Archief
Hoekse Lijn

Hoekse Lijn

'Jongste tegenslagen Hoekse Lijn geen reden voor verdere vertraging'

De storingen bij de spoorbruggen op de Hoekse Lijn zijn nog niet opgelost. Sterker nog, de oorzaak van de problematiek is nog niet eens vastgesteld. Dat blijkt uit een brief van het college van burgemeester en wethouders aan de Rotterdamse gemeenteraad. Toch is de verwachting dat deze - en ook andere - tegenslagen, geen reden zijn voor verdere vertraging van de start van de metroverbinding tussen Schiedam en Hoek van Holland.

Een team van specialisten is bezig om de oorzaak van de storingen te achterhalen en het probleem tijdig op te lossen. Testritten kunnen wel worden uitgevoerd omdat indien nodig de bruggen handmatig kunnen worden bediend.

Hoewel de oplevering van de spoorbeveiligingssoftware met drie weken is verschoven, is ook dat volgens het college geen probleem voor de oplevering van het project in het vierde kwartaal van dit jaar. Na het opleveren van de software kan er worden gestart met het zogeheten 'dynamisch testen', waarbij de dienstregeling wordt nagebootst.

Verder blijkt dat er nog heel wat documenten voor de exploitatie van de lijn niet af zijn. Dit zijn de dossiers (veilige berijdbaarheid van de) baan, energievoorziening, overwegen, stations(systemen), bruggen en spoorbeveiliging. De verwachting is dat ook dit geen probleem kan vormen voor het opleveren van de Hoekse Lijn in de laatste maanden van dit jaar.

Ten slotte zou ook het incident met een vuilniswagen in Vlaardingen geen reden mogen zijn voor een verlate start van de ingebruikname van de lijn. Een laadklep van een vuilniswagen is eind juni al rijdend over de overweg geopend en heeft hierbij de bovenleiding en een overweginstallatie beschadigd.