Archief

Hoekse PvdA maakt zich zorgen over vervuilde grond

De PvdA Hoek van Holland maakt zich zorgen om de vervuilde grond op de Oranjeheuvel in de Oranjepolder. Gebiedscommissielid Ton van Anraad stelt dat het stuk grond sterk vervuild is en vraagt zich af hoe dat kan. Op de polder ligt allerlei puin zoals netten, plastic, pijpen en ander afval. Ook is er asbest gevonden, dat is inmiddels opgeruimd.

De Oranjeheuvel bestaat uit twee lagen. Een laag baggerslib dat gesaneerd wordt omdat er onder andere zware metalen en minerale olie in zitten. Daarbovenop ligt een zogeheten 'leeflaag' van een meter. Dat is schone grond waar mais op verbouwd wordt. Bedoeld voor de biomassa-industrie, om energie mee op te wekken.

Maar Van Anraad vraagt zich af of die schone grond op de sliblaag inderdaad wel zo schoon is. Tijdens een wandeling over de heuvel een paar maanden terug vond Van Anraad iets dat leek op een stuk asbest. Hierop sloeg hij aan en stelde vragen bij Stadsontwikkeling Rotterdam. Die bevestigde dat het inderdaad om asbest ging en deed verder onderzoek. Uiteindelijk zijn er 35 stukken gevonden die inmiddels ook weer opgeruimd zijn.

Volgens Stadsontwikkeling Rotterdam is er nog geen reden om de grond verontreinigd te noemen, maar is de heuvel wel aangemerkt als 'verdacht'. Daarnaast is er toegezegd dat er extra onderzoek wordt gedaan naar de bodem. Dat gebeurt na de oogst van de mais in september.