Archief
Google Streetview

Google Streetview

Kansen voor recreatieve vaarroute door Maasland

Er liggen in Maasland kansen voor een recreatieve vaarroute die het dorp en het gebied eromheen aantrekkelijker kan maken voor recreanten. Dat concludeert een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam in opdracht van de Vereniging Regio Water. De kosten om dit mogelijk te maken komen wel uit op zo'n 5 miljoen euro.

De studenten hebben in hun onderzoek gesproken met een aantal gebruikers, ondernemers in het gebied en bestuurders, die waren overwegend positief. Daarnaast is gekeken naar eventuele knelpunten. Die lijken voornamelijk te liggen in de bruggen op de route.

In het gebied liggen twaalf beweegbare bruggen, die alleen vanaf de kant beweegbaar zijn. Aanbevolen wordt om deze te automatiseren en deze automatisering te ondersteunen door middel van een QR-code. Zes lage vaste bruggen zouden moeten worden opgehoogd naar een doorvaarthoogte van ten minste 1,50 meter.

Er zouden volgens de studenten twee vaarroutes moeten worden aangeboden: één van 7 kilometer die voornamelijk het gebied rond Maasland omvat en één van 12 kilometer die tot aan Schipluiden reikt. Vanwege de smalle waterwegen in de dorpskern Maasland moet er wel sprake zijn van eenrichtingsverkeer. Tevens zou er een verhuurbedrijf moeten komen van (elektrische) boten.

Het onderzoek is in juni gepresenteerd aan de Vereniging Regio Water en een beleidsambtenaar van de gemeente Midden-Delfland. Het is nog niet duidelijk op welke termijn er een beslissing wordt genomen over het doorgaan van de plannen.