Archief
Fred van der Ende 1

Fred van der Ende 1

Geen blauwalgen-risico bij ALS Westland-swim

Deelnemers van de ALS Westland-swim kunnen over 4 weken waarschijnlijk zonder zorgen het water induiken. Het zwemwater wordt al weken door het waterschap gecontroleerd en er zijn vooralsnog geen afwijkende resultaten gemeten.

Op zaterdag 11 augustus duiken 650 mensen de Lee in voor een zwemtocht van 2 kilometer door het centrum van De Lier. Met het evenement wordt geld opgehaald voor het goede doel: onderzoek naar de ongeneeslijke zenuw- en spierziekte ALS.Blauwalgen

Zo goed als het water van de Lee is, zo afwijkend is het water van de Strijp in Honselersdijk. Vanwege de beroerde waterkwaliteit werd vorige week het zwemonderdeel geschrapt uit de Westland Triathlon. Daardoor is het evenement veranderd in de Run-Bike-Run.

Volgens organisator Linda Slaghuis van de ALS Westland-swim is het water in De Lier ook niet vergelijkbaar met de Strijp. "In de Lee is meer doorstroming", zegt zij. Slaghuis geeft verder aan dat tot de start op 11 augustus nog meerdere watercontroles worden uitgevoerd. Die resultaten worden ook gecommuniceerd aan de deelnemers.

In 2016 werd 375.800 euro opgehaald. Woensdagochtend stond de tussenstand al op ruim 183.000 euro. Aan de eerste editie in 2014 deden 300 deelnemers mee. In 2016 waren dat er 500, toen het maximale aantal. Dit jaar is de limiet dus verhoogd tot 650 zwemmers.