Archief

Woningen in Wittebrug half juli schoon

De geƫvacueerde bewoners van wooncentrum De Wittebrug keren uiterlijk half juli weer terug. Vandaag is de derde verdieping van het gebouw schoon verklaard, waar tien mensen wonen. Zij mochten dan ook vandaag weer naar huis.

Een brand met deze heftige gevolgen heeft woningcorporatie Arcade nog nooit meegemaakt, geeft Lennert de Keizer toe. Hij is vanuit Arcade aangesteld als projectleider van afhandeling de ramp. De scooterbrand op zondagochtend 24 juni was in de kelder van het gebouw. Het vuur bleek aangestoken.

Na een gehele ontruiming van het pand werden uiteindelijk 42 bewoners voor langere tijd ondergebracht in hotels of bij familie en vrienden. "De laatste keert half juli terug", zegt De Keizer.

Brandmelders

Al snel werd duidelijk dat er geen brandmelders in het gebouw hingen. De Keizer heeft daar een verklaring voor: "Dit is een voormalig bejaardentehuis, maar dat is verbouwd tot reguliere woningen. Daar zitten geen brandmelders in." Om zeer geschrokken bewoners toch tegemoet te komen, hangt Arcade nu brandmelders op in de gang.

Terwijl de brand in het fietsenhok woedde, heeft de kelderdeur al die tijd open gestaan. Als die dicht was geweest, zouden de gevolgen waarschijnlijk veel minder dramatisch zijn geweest, constateert Arcade na afloop.

Zelfs toen alle bewoners al op straat stonden, heeft de brandweer stuk voor stuk de woningen open geramd. Was er niemand (meer) thuis, dan bleef ook de deur open staan. "Gevolg is dat overal rookschade is ontstaan", aldus De Keizer. Voor de beschadigde deuren zijn nu houten schotten geplaatst.

De eerste prioriteit van Arcade ligt nu bij de terugkeer van bewoners naar huis. Daarna worden de centrale hal en het fietsenhok verder schoongemaakt.

Categorieen:
Poeldijk 112