Archief

Gemeente draagt bij aan terugkeer trekschuit Maassluis

Jarenlang was hij niet weg te denken in Maassluis, de trekschuit. In de 18e en 19e eeuw door paarden of mensen voortgetrokken tussen Delft en Maassluis. Een groep enthousiastelingen van de Stichting Historische Scheepswerf 'Zorg en Vlijt' wil dit historische tafereel nu terug laten keren. De gemeente Maassluis draagt daar financieel aan bij.

Het is wellicht geen enorme bijdrage, 6.000 van de benodigde 290.000 euro, maar het gemeentelijke bedrag is wel weer een stapje dichterbij het uiteindelijke doel. Over een week moet duidelijk zijn of het volledige bedrag binnen is, zodat men over niet al te lange tijd kan starten met het project. Andere financiers zijn onder andere de provincie Zuid-Holland en de Govert van Wijn Stichting.

Met het geld moet de bouw van een authentieke replica van een trekschuit van het type Snik gerealiseerd worden. De vaste ligplaats van de eerste replica komt in Maassluis, als alles lukt in de buurt van de Monstersche Sluis. Vanaf deze ligplaats worden op basis van een dienstregeling vaartochten georganiseerd op de historische trekvaartroute tussen Maassluis en Delft.

Ook wordt de trekschuit beschikbaar voor representatieve doeleinden van de gemeente Maassluis en andere overheden of bedrijven, zo valt te lezen in een gemeentelijk besluit. De bedoeling is dat het casco in Arnemuiden wordt gemaakt en later in Maassluis op een tijdelijke werf wordt afgebouwd. Het streven is dat de schuit vanaf volgend jaar in de vaart gaat.

Categorieen:
Maassluis Algemeen