Archief

Verhoging geluidswal Maassluis nu echt in zicht

Een verhoging en verbreding van de geluidswal langs de A20 in Maassluis is nu echt in zicht. Wethouders Van der Wees en Voskamp hebben een voorstel daartoe naar de raad gestuurd. Opvallend: het ophogen gebeurt zonder dat hierbij kosten worden gemaakt. Dinsdag moet de raad er een besluit over nemen.

Dat het ophogen en herinrichten van de geluidswal zonder kosten kan worden gerealiseerd, komt omdat aannemers op deze manier goedkoop hun grond kwijt kunnen raken, schrijft het college. Ze doen dit in plaats van de grond tegen vergoeding naar de grondbank te vervoeren. Het gaat om zo'n 25.000 kubieke meter onvervuilde grond die erbij komt.

Een groep inwoners van de stad met een huis nabij de A20 is het geluid van de weg al een tijdje zat. De aarden wal langs de A20 werkt al een aantal jaar niet meer goed, waardoor men in de wijk erachter veel last heeft van het rijdende verkeer. Na het ophogen van de wal zou dit niet langer het geval moeten zijn.

Slopen en kappen

Overigens gaat het ophogen van de wal niet bepaald zonder slag of stoot. De schutting op de muur moet gesloopt worden, alle bomen moeten worden gekapt en de bestaande wegen moeten weg. En dat vóór het broedseizoen (maart tot half juli), aangezien bomenkap dan niet mogelijk is.

Nadat alles is verwijderd moet de heuvel geëgaliseerd worden zodat er vrachtverkeer overheen kan rijden. Na dit proces wordt nieuwe grond aangevoerd en verspreid over het terrein totdat de wal de juiste hoogte heeft. De wal wordt bij oplevering overigens iets hoger dan de uiteindelijke hoogte zodat de wal voldoende kan inklinken.

De bewonersverenigingen van de Dallen- en Doornenbuurt worden conform de huidige afspraken geïnformeerd over het proces en de resultaten. Voor de ophoging van de bestaande geluidswal worden twee bewonersavonden gehouden met de bewoners uit de aanliggende wijken.

Mogelijkheden

Aan het einde van het jaar kan er worden gestart met de voorbereidende werkzaamheden, waarna men verwacht dat er in 2019 een vernieuwde geluidswal ligt. De raad zal later worden geïnformeerd over de mogelijkheden van een geluidswal langs het gehele stuk stad dat aan de A20 grenst.

Categorieen:
Maassluis Politiek