Archief
Nelleke Arnout

Nelleke Arnout

Noodopvang bij Maeslantkering in gebruik genomen

De tijdelijke noodopvanglocatie van Rijkswaterstaat voor met olie besmeurde vogels naast de Maeslantkering in Hoek van Holland is dinsdagmiddag in gebruik genomen. Er is ruimte voor in totaal 1.000 vogels in de twee tenten die in de afgelopen dagen zijn opgezet. De eerste dieren zijn inmiddels al binnen gebracht.

Het gaat vooral om besmeurde zwanen die op de locatie worden schoongemaakt en later kunnen aansterken. Daarnaast blijft ook Vogelklas Karel Schot beschikbaar voor de opvang van vogels, net als diverse asielen in de omgeving. In totaal worden hier nog eens zo'n 350 vogels opgevangen.

De stookolie op de vogels is afkomstig van een olietanker die zaterdag in de Rotterdamse haven tegen een steiger botste. Hierdoor is ruim 200 ton stookolie in de Derde Petroleumhaven het water in gestroomd. Een deel hiervan is ook via Het Scheur en de Nieuwe Waterweg naar Maassluis en Hoek van Holland gedreven.

Overigens roept de coördinerende dierenhulporganisatie SON-RESPONS op om uit de buurt te blijven van verontreinigde locaties en om niet zelf vogels te zoeken of te vangen: "Laat dit over aan ervaren hulpverleners."