Sterke stijging raadsvragen in Westland
Het regent schriftelijke vragen in de Westlandse gemeenteraad. In het afgelopen half jaar zijn er in totaal 208 ingediend. In een vergelijkbare gemeente, zoals Delft, waren het er in dezelfde periode maar 15.
Kampioen onder de vragenstellers is Peter Duijsens (Westland Verstandig). Van de 208 vragen heeft hij er 127 ingediend. Dat is meer dan 60 procent. Volgens politiek columnist Rien van den Anker is daar een duidelijke verklaring voor. "In Westland is er maar één woord voor: wantrouwen. Wantrouwen tussen de bestuurders en tussen raadsleden. Dat is niet goed, maar daardoor is dat allemaal ontstaan."
Duijsens is het hiermee eens. "Er is een nieuw college aangetreden en ik moet zeggen: er komt nog niet veel actie uit dat college. En dat is vaak nu ook een reden voor vragen stellen."
Toename
Uit cijfers blijkt dat het aantal raadsvragen in de gemeente Westland al jaren toeneemt. In 2015 werden er 171 vragen ingediend en in 2017 waren dit er al 303.
Niet alleen het wantrouwen binnen de gemeenteraad zorgt voor een stijging in het aantal schriftelijke vragen. Van den Anker: "Op dit moment is het ook zeker bij de lokale politiek zo dat steeds meer partijen niet eens in de vier jaar iets van zich willen laten horen, maar frequent willen communiceren met hun kiezers."
Kosten van beantwoording
Het beantwoorden van raadsvragen kost geld. Dat geld mag de belastingbetaler ophoesten, maar in sommige gevallen is dit volgens Van den Anker onnodig. "In principe zijn er genoeg vragen die de moeite van het vragen niet waard zijn. En daarbij zijn ook het zoeken en het uurloon van de ambtenaar het niet waard", stelt hij.
'Prijs voor de democratie'
Duijsens ziet dat echter anders. "Dat is de prijs die je voor de democratie betaalt. Democratie is nu eenmaal dat volksvertegenwoordigers hun werk doen. Wij zijn verplicht om dat goed te doen en doen het ook op die wijze. Dan is het maken van kosten helaas onvermijdelijk", aldus de voorman van Westland Verstandig.