Archief
Bas Booister

Bas Booister

'Bij Olsthoorn Ranch geen sprake van vorstelijke regeling'

"Er is geen sprake van een vorstelijke regeling." Dat zei burgemeester Van Ardenne van de gemeente Westland woensdagavond in reactie op de kritiek op het akkoord over beƫindiging van strijdig gebruik van het perceel Galgeweg 3 in Naaldwijk (Olsthoorn Ranch).

Van Ardenne deed de uitspraak in een commissievergadering van de gemeenteraad, toen zij een reeks vragen van de fractie van Westland Verstandig beantwoordde.

De gemeente Westland moet met het oog op de klimaatsverandering voor 50.000 kubieke meter aan extra waterberging zorgen, zo verlangt het Hoogheemraadschap van Delfland. Op de Olsthoorn Ranch kan voor 20.000 kubieke meter aan waterberging worden aangebracht. Van Ardenne: "De gemeente verwerft daar voor een marktconforme prijs gronden die een belangrijk maatschappelijk doel dienen. En het is zeer de vraag of wij voor dat bedrag de andere benodigde locaties voor bergingen kunnen verwerven."

De burgemeester wees er overigens op, dat er al sinds 12 mei 1997 discussies met Olsthoorn zijn geweest over strijdig gebruik van gronden die bestemd zijn voor glastuinbouw. In vrijwel alle handhavingsgevallen in de gemeente wordt door betrokkenen gewezen op situaties bij de ranch, zei ze.

Dat kwam woensdagavond in de raadszaal ook naar voren door twee twee burgers die gebruik maakten van het inspreekrecht. Volgens hen wordt er bij de handhaving in het glastuinbouwgebied met twee maten gemeten. "De gemeente ging er bij ons met gestrekt been in", betoogde een vrouw uit Poeldijk.

Volgens Van Ardenne is er geen sprake van rechtsongelijkheid en een ambtenaar viel haar bij: "In alle andere zaken is wel degelijk gezocht naar mogelijkheden tot legalisatie", zei hij.