Archief

TNO: uiterst kleine kans op beving van 3,9 op schaal van Richter

De ergste aardbeving die bij het gasveld 's Gravenzande zou kunnen optreden, haalt maximaal 3,9 op de schaal van Richter. Maar de kans dat een dergelijke beving ook daadwerkelijk plaatsvindt, is uiterst klein.

Dat blijkt uit het antwoord van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat op vragen van de gemeente Westland naar aanleiding van een rapport van TNO, waarin staat dat er bij 's-Gravenzande 42 procent kans is op een aardbeving. De gemeente wilde weten wat dat risico inhoudt. Voor de gasvelden Gaag, Maasdijk, Monster en Noorderdam bedraagt de kans op trillingen 19 procent.

Volgens TNO zegt de kans op trillingen niets over de kracht van de beving. Bovendien, zo stelt TNO, in vergelijkbare winningsvelden in Zuid-Holland (onder de lijn Amsterdam-Arnhem) hebben zich tot nu toe geen bevingen voorgedaan. Die maximale beving in 's-Gravenzande is overigens krachtiger dan de zwaarste beving in Groningen in de afgelopen tien jaar.

Op vragen van Westland Verstandig zegt het college dat het niet de taak is van de gemeente om de NAM op de vingers te tikken, dat is aan Staatstoezicht op de Mijnen. Wel zal de gemeente proberen om met alle decentrale overheden een unaniem advies over het nieuwe winningsplan voor de gasvelden op te stellen.

Westland wil daarin in ieder geval opgenomen zien dat er meetapparatuur wordt geïnstalleerd dat ook kleine seismische bewegingen in kaart brengt. Ook moet de NAM verantwoordelijk zijn voor schade door gaswinning. Daarbij moet net zoals nu in Groningen de bewijslast bij de NAM liggen en niet bij benadeelden.