Archief

Maassluis herdenkt bombardement van 75 jaar geleden

In Maassluis is zondagmiddag het bombardement op het historische centrum herdacht. Op 18 maart 1943 misten geallieerde bommenwerpers de olieraffinaderij Witol aan de Heldringstraat, het eigenlijke doel, volledig. Achttien mensen kwamen toen door de bommenregen om het leven. Vele huizen werden verwoest of zwaar beschadigd.

Aan het begin van de herdenkingsdag was er een stadswandeling langs de getroffen plekken, gevolgd door een herdenking bij de Groote Kerk. Ook waren er toespraken van burgemeester Haan en van een ooggetuige van het bombardement, meldt mediapartner RTV Rijnmond.

"Het is goed dat de jongere generatie zich realiseert wat hier 75 jaar geleden is gebeurd," zei de burgemeester. "Het is onze taak om door te geven wat het betekent om een oorlog te moeten doorstaan en ook om te voorkomen dat dit nog een keer gebeurt."

Om 15.15 uur werd bij het monument de Last Post geblazen, gevolgd door twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus. Dit gebeurde precies op het tijdstip dat 75 jaar geleden de bommen vielen.

Categorieen:
Maassluis Algemeen