Archief
Thierry Schut

Thierry Schut

Sportverenigingen in Westland lanceren gedragscode Jeugd & Alcohol

Meerdere Westlandse sportverenigingen hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over alcoholgebruik bij de vereniging. Samen met wethouder Marga de Goeij hebben zij zaterdag hun handtekening gezet onder de gedragscode Jeugd & Alcohol.

De afspraken zijn het resultaat van een voorlichtingscampagne bij de sportverenigingen. Het streven is, dat er meer rekening wordt gehouden met jeugdleden (onder de 18 jaar) als het gaat om alcohol in de kantine.De ondertekening vond plaats bij Verburch in Poeldijk. Hier waren bestuursleden en jeugdleden van Verburch, FC 's-Gravenzande, Quintus voetbal en handbal, SV KMD, SC Monster, SV Honselersdijk, VV Westlandia, VV Naaldwijk, VV Maasdijk, VV Lyra samen met koepelorganisatie FEVO West aanwezig. Ook SV VELO heeft aangegeven achter de code te staan, maar zal deze bij de start van het nieuwe sportseizoen introduceren.Afspraken


Met de ondertekening onderschrijven de verenigingen gezamenlijk een aantal punten die ingaan op schenktijden, voorbeeldgedrag en elkaar aanspreken op de gemaakte afspraken. In de kantines van alle deelnemende verenigingen komt een bord te hangen, zodat iedereen kan zien wat de afspraken zijn.

Het idee voor de gedragscode ontstond in 2017, tijdens een overleg tussen de werkgroep Alcohol- & Drugspreventie van de gemeente en de besturen van de verenigingen. De afgelopen twee jaar heeft de werkgroep op veel van deze verenigingen voorlichtingsavonden over alcohol gehouden voor ouders en vrijwilligers. Daarnaast waren er aparte sessies voor de jeugdteams, waarbij deelnemers onder meer met een speciale bril de effecten van alcoholgebruik konden ervaren.

De werkgroep Alcohol- en Drugspreventie bestaat uit: Brijder, JGZ, Jeugdformaat, gemeente Westland, GGD Haaglanden, GGZ, Sportief Advies en Vitis Welzijn.