Archief
Carmen Brabander en rechts Sanne Kuyvenhoven - foto Skills The Finals

Carmen Brabander en rechts Sanne Kuyvenhoven - foto Skills The Finals

Duo MBO Westland nationaal kampioen 'Internationaal ondernemer'

Twee studentes van Lentiz MBO Westland in Naaldwijk zijn in de landelijke finale van Skills Heroes winnaar geworden in de categorie 'Internationaal ondernemer'. Het zijn Sanne Kuyvenhoven uit De Lier en Carmen Brabander uit Berkel en Rodenrijs.

Skills Heroes zijn wedstrijden voor mbo'ers waarin zij kunnen tonen hoe talentvol ze zijn in hun vakrichting. Aan deze editie deden ruim 10.000 studenten van 56 mbo-scholen mee, de grootste beroepenwedstrijd ooit in Nederland gehouden. In de driedaagse finale in Zwolle werden dit weekeinde 59 kampioenen in de diverse vakken en beroepen uitgeroepen.

Kuyvenhoven en Brabander volgen op het MBO in het World Horti Center de opleiding Business & Management. De acht finale-duo's in hun categorie kregen ter plekke de opdracht om binnen anderhalve dag een importplan te maken voor een product uit China. Het land was vooraf al bekend, maar het product nog niet.

'Niks met motoren'

Het bleek te gaan om een motorhelm met heel veel nieuwe technologische opties. "Wij hebben allebei niks met motoren", aldus Sanne. Via een donderdag direct gemaakt online marktonderzoek peilden zij de belangstelling voor een dergelijke helm en ook welk bedrag potentiële klanten er voor over hebben. Na het schrijven van het importplan (in het Nederlands), diende voor de driekoppige jury een presentatie in het Engels gehouden te worden.

Op zaterdag, de slotdag, kregen zij twee uur de tijd om een stand in te richten met materialen die ze in de IJsselhallen in Zwolle konden vinden. Hierover hadden Sanne en Carmen al ruimschoots nagedacht. "Omdat vooraf bekend was, dat het met China te maken zou hebben, hadden we alvast van school een Chinese vlag meegenomen. En toen wij hoorden dat het over een helm ging, hadden wij aan een docent gevraagd om vrijdag een motorhelm mee te nemen naar Zwolle", verklaart Sanne.

Meer succes voor Lentiz

Behalve de gouden medaille voor hun categorie, ontvingen Sanne en Carmen ook een waardecheque van 2.500 euro om een cursus in een vreemde taal te gaan volgen. Als vierde in hun categorie eindigde een ander duo van Lentiz MBO Westland, Inge de Vreeze en Sterre Gosen. Er was ook nog een bronzen medaille voor schoolgenote Tiffany van Lenten. Zij won het brons in de categorie Bloembinder.