Archief

Radiodebat Midden-Delfland: partijen zijn het grotendeels eens

Als de Harnaschpolder is volgebouwd, moet er dan nog steeds ruimte blijven voor bedrijvigheid? Wat voor soort woningen moeten er worden gebouwd in Midden-Delfland? En wat moet er gedaan worden om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan? In Café Delfland in Den Hoorn gingen de zeven lijsttrekkers donderdagavond op WOS Radio met elkaar in debat, maar ze waren het vooral met elkaar eens.

Bedrijventerrein de Harnaschpolder, waar nog maar vier kavels te vergeven zijn, is na een moeilijke start uiteindelijke een groot succes geworden. Daarover bestaat bij Jacob van der Eijk (VVD), Sonja Smit (OGP) en Rob Zwaard (CDA) geen twijfel. En ook als het bedrijventerrein vol is, moet er ruimte zijn voor bedrijvigheid. "Maar niet meer op deze schaal", vindt Van der Eijk. "Dat is ook niet mogelijk."

Maar waar moet die nieuwe bedrijvigheid dan plaatsvinden? Alleen aan de zuidrand van Den Hoorn lijkt nog plek. "Buiten Den Hoorn wordt moeilijk, want dan zit je direct in het groene buitengebied", zegt Smit. "We moeten ook kijken naar de Oude Veiling, waar onlangs de oude kistenfabriek is gesloopt", zegt Zwaard.

Levensloopbestendig of doelgroepgericht bouwen?

De tweede stelling van de avond is, dat er behoefte is aan levensloopbestendige woningen. D66 spreekt er weliswaar over in haar verkiezingsprogramma, maar de prioriteiten lijken toch elders te liggen. "Starters, starters en starters", vindt D66-lijsttrekker Roger Vieira.

Ellen Snethlage (PvdA) is het daar niet helemaal mee eens. "We moeten niet alleen bouwen voor starters, maar ook voor senioren om zo de doorstroming te bevorderen." Vieira: "Als je bouwt voor senioren, komen er eengezinswoningen van 3 ton vrij, die zijn voor de jongeren in Midden-Delfland niet te betalen." Dat ziet Snethlage weer anders: "Hier tegenover (het café, red.) bijvoorbeeld, zijn eengezinswoningen van het goedkopere segment te vinden."

Toezicht op alcoholmisbruik binnen horeca

Als laatst gaan Ed Roeling van Mijn Partij en Roy Ringeling (ChristenUnie) met elkaar in debat. Er moet voldoende toezicht zijn op de horeca in Midden-Delfland om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan, zo luidt de stelling. "Nee", zegt Roeling. "Als het om verenigingen gaat wel, maar niet in de horeca. Er zijn daar al te veel regels. We moeten hier naar minder regels." Ringeling is het wel met de stelling eens, "maar het begint bij preventie."