Archief
Livestream WK 2018

Livestream WK 2018

Sterke Leerdam moet buigen voor Beune in topvorm

Schaatsster Jutta Leerdam heeft bij het wereldkampioenschap allround langebaan voor juniores genoegen moeten nemen met het zilver. De 19-jarige 's-Gravenzandse reed gedurende het hele toernooi in Salt Lake City naar toptijden, maar landgenote Joy Beune was net iets beter en pakte drie wereldrecords bij de juniores.

Zaterdag reed Leerdam op de 1.000 meter eerst zelf naar een wereldrecord: 1.14.38, maar enkele minuten later was Beune 0,17 sec. sneller: 1.14.21. De 's-Gravenzandse bleef aan de leiding in het tussenklassement, maar gezien de stayerskwaliteiten van Beune mocht er bij Leerdam, realistisch gesproken, niet veel hoop bestaan op prolongatie van de wereldtitel.

Op de laatste afstand, de 3.000 meter, reed Leerdam naar een nieuw persoonlijk record van 4.05.19, een verbetering met meer dan tien seconden. Daarna mocht Beune aan de bak en zij reed opnieuw naar een wereldrecord voor juniores: 3.59.47, een verbetering van tweehonderdste seconde van de tijd die Antoinette de Jong in de boeken had gebracht.

Het WK allround werd gedomineerd door drie Nederlandse schaatssters, met als eindstand: 1. Joy Beune, 2. Jutta Leerdam en 3. Elisa Dul.

Categorieen:
's-Gravenzande Sport