Archief
Dennis van Schie

Dennis van Schie

Máxima opent World Horti Center

Koningin Máxima heeft woensdag het World Horti Center (WHC) in Naaldwijk officieel geopend. Het WHC wil zich op de kaart zetten als hét kennis- en innovatiecentrum van de internationale glastuinbouwsector.

Binnen dit tuinbouwcentrum aan de Europa tegenover bloemenveiling Royal Flora Holland wordt door bedrijfsleven, onderwijs, onderzoeksinstellingen en de overheid samengewerkt. Naar verwachting zal het WHC jaarlijks worden bezocht door zo'n 25.000 internationale vakmensen uit werelden variërend van kwekers, handel, kasconstructeurs tot overheden.

Het WHC geeft sinds afgelopen najaar al onderdak aan MBO Westland. Ook de Demokwekerij is naar dit centrum verhuisd.

Minister Schouten

De genodigden bij de officiële opening werden onder anderen toegesproken door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. "Voor mij voelt het hier zelfs een beetje als terug in de kas. Bij mijn eerste vakantiebaantje stond ik in een kas, tussen de chrysanten. Pluizen en toppen, dat moest ik doen. Zwaar werk - ik herinner me niet meer zo goed wat ik ermee verdiende, maar wel dat ik er rugpijn aan overhield", zei Schouten.

Haar baantje in de kas was een jaar of 25 geleden. "Ik wist het toen niet, maar: de sector loopt voorop als het gaat om innovatie", sprak de bewindsvrouw. Over het WHC zei Schouten: "De verwachtingen zijn hoog, en ik geloof dat dit centrum ze waar kan maken. Als ik over tien jaar een vierkant paars tomaatje op mijn bord heb liggen, dan komt dat waarschijnlijk door de kruisbestuiving die hier ontstaat. En dan heeft mijn buurmeisje die misschien wel geoogst met een bestuurbare plukrobot, bij haar eerste vakantiebaantje."