Archief
de klok verdwijnt in de spouw - foto Historisch Archief Westland

de klok verdwijnt in de spouw - foto Historisch Archief Westland

'Verborgen veilingklok in oude politiebureau Naaldwijk'

De kans is groot dat bij de sloop van het oude politiebureau in Naaldwijk, een veilingklok tevoorschijn komt. Bij de verbouwing van veilinghal tot politiebureau in 1971, is een veilingklok achtergebleven in een spouw.

Ton Immerzeel, de conservator van het Westlands Museum, vertelt dit verhaal op de dag dat het kunstwerk aan de gevel van het vroegere bureau wordt opgeknapt. Woensdag of donderdag haalt men het kunstwerk van de muur en wordt het verder gerestaureerd. Vervolgens krijgt het een plek in de collectie van het Westlands Museum.

Fusieveilingen

Ruim dertig jaar deed het gebouw aan de 's-Gravenzandseweg dienst als politiebureau. In de jaren daarvoor was het een veiling, weet Ton Immerzeel. Het gebouw is in 1965 uit de grond gestampt en was toen de groente- en fruitveiling van Naaldwijk. Maar door het ontstaan van de fusieveilingen Westland Noord, Westland Zuid en Delft-Westerlee werd de Naaldwijkse veiling overbodig.

De toenmalige gemeente Naaldwijk liet de veilingloodsen ombouwen tot brandweer- en politiekazerne. De veilingklok is toen niet weggehaald. "Er zijn foto's van de verbouwing waarop een muur gebouwd wordt vóór de veilingklok", zegt Ton Immerzeel. "Maar de klok zat er nog. Als het gebouw straks afgebroken wordt, komt de klok misschien tevoorschijn".

Kunstwerk

Op de plek van het oude politiebureau komt een nieuwe, tijdelijke brandweerkazerne te staan. Even leefde de vrees dat het kunstwerk aan de voorgevel in de vuilcontainer zou belanden, maar daar is een stokje voor gestoken. Het krijgt een nieuwe bestemming; Ton Immerzeel wil het stuk aan de gevel van het Westlands Museum hangen.

De gemeente Naaldwijk deed het keramieke kunstwerk in 1965 cadeau aan de veiling. In dat jaar is het gebouw geopend en bestond de veiling in Westland 75 jaar. Maar wie het gemaakt heeft, is tot op de dag van vandaag niet bekend. "Het is ons nog niet gelukt om er een rekening van te vinden", laat Immerzeel weten.

Schild

Op het kunstwerk van bloemen en planten zat vroeger ook het wapenschild van Naaldwijk, maar dat is er een half jaar geleden vanaf gesloopt. Tot grote ergernis van het Westland Museum. "Dat is er met een slijptol afgehaald". Het museum waarschuwde in 2012 al bij de sloopplannen van het bureau voor de waarde van het kunstwerk.

Het geluk is dan ook groot, als op een zekere dag het wapenschild anoniem in het gemeentehuis wordt afgeleverd. Daar ligt het nog steeds. Het schild wordt met het kunstwerk samengevoegd en dan bij het museum in Honselersdijk opgehangen.

Wanneer precies de sloopkogel in het alweer tien jaar lang leegstaande politiebureau gaat is niet bekend. Wordt ongetwijfeld vervolgd...