Yvette Broch 1 3

Handbal: Nederland op WK moeizaam naar kwartfinale

De Nederlandse handbalploeg, met daarin de Monsterse Yvette Broch, heeft op het WK in Duitsland de kwartfinale bereikt. In de achtste finale had Nederland het moeilijk tegen Japan en won pas na verlenging met 26-24. Broch scoorde vier doelpunten uit vier pogingen.

In Magdenburg opende Nederland goed en nam een 4-1 voorsprong, waarna Japan langzaam terugkwam in de wedstrijd. Nederland had moeite met de offensieve verdediging en de snelle aanvallen van Japan en daarnaast had Oranje teveel kansen nodig om tot score te komen. Japan bleef in de wedstrijd en wist zelfs twee keer een achterstand van twee treffers goed te maken. De ruststand gaf dan ook de verhoudingen goed weer: 10-10.

Na de pauze gaven beide ploegen elkaar geen duimbreed toe. Japan kwam zelfs op voorsprong, maar Nederland kwam weer langszij. Na 45 minuten was de stand nog steeds gelijk. In het spannende laatste kwartier kwam Nederland in de laatste tien minuten zelfs op een marge van drie treffers, maar ook dat wist Japan te repareren. In de laatste minuut was de stand 20-20 en kon Nederland in de laatste aanval de wedstrijd beslissen, maar dit gebeurde niet.

De verlenging moest de winnaar gaan aanwijzen. Nederland sloot het eerste gedeelte van de verlenging af met een 23-21 voorsprong. In de tweede verlenging wist Nederland deze voorsprong te behouden en won de wedstrijd met 26-24.

Scores: Angela Malestein (7), Estavana Polman (4), Yvette Broch (4), Martine Smeets (3), Nycke Groot (2), Lois Abbingh (2), Laura van der Heijden (2), Debbie Bont (1), Danick Snelder (1).

Nederland speelt aanstaande woensdag de kwartfinale tegen Tsjechiƫ dat verrassend Roemeniƫ versloeg. Verder speelt Olympisch kampioen Rusland tegen regerend wereldkampioen Noorwegen. Frankrijk neemt het op tegen Montenegro. In ieder geval een Scandinavisch land zal de halve finale halen, want Zweden en Denemarken spelen ook tegen elkaar in de kwartfinale.