Archief
Archieffoto Tom van Bemmel

Archieffoto Tom van Bemmel

PvdA: 'Oorzaak vissterfte moet achterhaald worden'

Voor PvdA Maassluis zou het onbestaanbaar zijn als de oorzaak van de vissterfte in de Zuidvliet van eerder deze maand niet meer achterhaald zou worden. Duizenden vissen zijn begin oktober door zuurstoftekort dood gegaan, maar wat het zuurstofarme water heeft veroorzaakt, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk.

"Deze ongekende vissterfte moet wat ons betreft worden opgehelderd, zodat er maatregelen kunnen worden getroffen om herhaling hiervan te voorkomen en mogelijke risico's voor het milieu, flora en fauna en mogelijk de volksgezondheid te voorkomen," aldus de sociaaldemocraten die er schriftelijke vragen over hebben ingediend bij B en W.

De fractie wil van het college weten of de oorzaak wellicht in de gemeentelijke riolering ligt, aangezien er een grote hoeveelheid e-colibacteriën zijn aangetroffen in het water van de Zuidvliet. Die bacterie komt vooral voor in uitwerpselen.

Rioolgemaal Jokweg

De PvdA heeft begrepen dat het rioolgemaal aan de Jokweg op een aantal dagen geen aanvoer heeft gehad van

één van de drie hoofdriolen en er honderden kubieke meters aan rioolwater per dag 'kwijt' zijn geraakt. De sociaaldemocraten willen weten of dit klopt en waar dit water is gebleven.

Ook wil de partij weten, of er (als die er zijn) camerabeelden opgevraagd zijn van ondernemers rond de Zuidvliet en of daar wellicht iets van een lozing op te zien is. De PvdA wil ook de gedetailleerde uitslagen van de verschillende metingen toegezonden krijgen.

Huidklachten

Tot slot wil de fractie weten, of het klopt dat er medewerkers zijn (onder andere van de gemeente) die onbeschermd vissen hebben afgevoerd en last hebben gekregen van uitslag op hun huid? "Zijn deze medewerkers inmiddels van hun klachten af?"

Categorieen:
Maassluis Politiek