Archief

Midden-Delfland gaat flink bouwen in Schipluiden en Den Hoorn

Er wordt de komende jaren flink gebouwd in de gemeente Midden-Delfland. Het gaat dan vooral om betaalbare koopwoningen voor starters, appartementen voor vijftigplussers en gezinswoningen. Daarnaast komt er een experimentenzone.

De gemeente Midden-Delfland zat al een tijdje in haar maag met de grote vraag van jonge inwoners naar starterswoningen. Nu uit een woonwensenquĂȘte duidelijk naar voren is gekomen welke woningen er gewenst zijn, onderneemt het college van burgemeester en wethouders snel actie.

Om fase 1 van de bouw af te maken worden nog 4 tot 6 woningen voor jongeren gebouwd op het braakliggend terrein aan de Keenenburgweg. En in plaats van 7 dure, vrije kavels op de locatie achter de Johannahoeve (tegen de Golfbaan) komen er nu 28 woningen in diverse prijsklassen, van betaalbare eengezinswoningen voor starters tot luxe en dure appartementen voor doorstromers en senioren.

Ook heeft de gemeente besloten om de boerderij en het erf van Johannahoeve aan te kopen en daar in 'boerderij-stijl' een tiental woningen te bouwen waarvan voor een deel voor jongeren.

Kosten

Om dit te bekostigen moet de gemeente zo'n 1 tot 1,5 miljoen euro uittrekken. Over twee jaar zou dit plan gereed moeten zijn, verwacht wethouder Houtenbos. Het voorstel wordt aankomende dinsdag besproken in een commissievergadering van de gemeenteraad.

Ook is er nu duidelijkheid over wat er exact gaat gebeuren met de zuidrand van Schipluiden. Eerder werd er nog gesproken over 14 woningen daar, die niet zijn gebouwd in het project Maaslandse Dam. Het is nu de bedoeling dat er 7 losstaande woningen komen en 8 appartementen voor diverse doelgroepen.

Woudselaan

Er komen ook nog nieuwe woningen aan de Woudselaan in Den Hoorn. Met VolkerWessels is de afspraak gemaakt dat ze er nog een stuk of 25 mogen neerzetten. Ook een architect heeft er nog wat grond voor enkele woningen. Verder wil de gemeente daar experimenteren met woningen onder de noemer: "Wonen op z'n Citta Slows".

Zo denkt de gemeente aan zogenoemde Tiny Villa's, relatief kleine woningen die geheel zelfvoorzienend zijn. "Maar absoluut geen 'pipo-wagens' of dergelijke constructies", zo benadrukt het college. Er is ruimte voor 16 experimentele woningen.