Archief
WOS Media

WOS Media

Nog voor 2018 duidelijkheid over N468

Nog voor het einde van het jaar moet er wat de gemeente Midden-Delfland betreft duidelijkheid zijn over wat er met de provinciale weg N468 moet gaan gebeuren. De provincie wil van de weg tussen Maasland en Schipluiden af, maar de gemeente ziet op tegen de hoge onderhoudskosten van de weg bij een overname. Toch gloort er hoop, de gemeente ziet namelijk een nieuwe oplossingsmogelijkheid, waarbij boeren een belangrijke rol spelen.

De weg kan worden verstevigd met damwanden, maar dat is wel vrij kostbaar. Wethouder Horlings wil bekijken of de boeren langs de weg kunnen bijdragen aan de oplossing van het probleem, door grond ter beschikking te stellen. Zo hoeft er bijvoorbeeld alleen aan de waterkant een nieuwe damwand geslagen te worden en dan kan de andere kant worden verstevigd met extra grond.

Ondernemers langs de weg hopen dat er zo snel mogelijk een oplossing komt, want op dit moment mogen alleen vrachtauto's van onder de 20 ton over de weg, waardoor onder meer boeren lang niet zo efficiƫnt kunnen werken als ze zouden willen. Om het proces te bespoedigen heeft een groot aantal van die ondernemers een actiegroep opgericht.



Niet tegenwerken

Een van de ondernemers uit de actiegroep, die liever niet met naam genoemd wil worden, zegt tegenover de WOS zeker niet meteen afwijzend te staan tegenover dit plan, maar tegelijkertijd vindt hij wel dat het lang heeft geduurd voordat men tot dit idee is gekomen: "Ze laten ons tien jaar lang in de kou staan en nu willen ze land van ons hebben... Tegelijkertijd moeten we natuurlijk ook niet altijd tegenwerken als ondernemers."

Ook het Hoogheemraadschap van Delfland wil zo snel mogelijk aan de slag met de dijk onder de weg. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de weg bij Schipluiden over een lengte van drie kilometer dusdanig verzakt is dat deze onder het vereiste veiligheidsniveau ligt. De dijk kan op die plaats in de huidige staat niet voldoende dienen als waterkering en zal opgehoogd moeten worden. Ook is er schade aan de oeverconstructie geconstateerd.