Archief
Hartstichting

Hartstichting

Tekort aan AED's in Zuid-Holland, maar niet in Midden-Delfland

Waar er in de provincie Zuid-Holland een tekort aan automatische externe defibrillatoren (AED's) is, zijn er juist genoeg in Midden-Delfland te vinden. In tegenstelling tot sommige andere gemeenten in de provincie, zijn de apparaten er dan ook vrijwel altijd beschikbaar voor een reanimatie.

In totaal 22 AED's hangen er in Midden-Delfland, verdeeld over de dorpskernen en het buitengebied. Ze hangen op openbare plekken, zodat iedereen erbij kan. Net zo belangrijk zijn de burgerhulpverleners die weten hoe ze moeten reanimeren. Daarvan zijn er ruim 450 in de gemeente.

De verdeling van de reanimatie-apparaten en burgerhulpverleners is zodanig goed, dat men er voldoet aan de 6 minuten norm. Dat is van belang voor iemand die buiten het ziekenhuis een hartaanval krijgt en binnen zes minuten gereanimeerd wordt, want dan is de overlevingskans het grootst.

Het aantal burgerhulpverleners in het land blijft stijgen. Afgelopen zondag is de 170.000ste burgerhulpverlener aangemeld bij een reanimatieoproepsysteem. In de provincie Zuid-Holland is er vooral een tekort aan goed bereikbare AED's. De teller staat op 875, maar er zijn er volgens de Hartstichting nog 2.968 nodig.

Categorieen:
Midden Delfland 112