Archief

Westland: Meer coördinatie bij integratie statushouders

De gemeente gaat ervoor zorgen dat de hulp bij integratie van statushouders al vanaf het begin beter wordt gecoördineerd. Ook wil de gemeente dat buurtbewoners meer betrokken worden wanneer statushouders in hun straat gehuisvest worden. Dit staat in een memo van de wethouders De Goeij en Rijneveen die vrijdag naar de commissie Maatschappelijke Omgeving (MO) is gestuurd.

Het memo kan gezien worden als een aanvulling op de integratienota Een goede start in Westland en is een uitvloeisel van een (besloten) raadsinformatieavond (RIA) op 9 oktober. Die avond kwam er na forse kritiek op de nota van fractievoorzitter Remmert Keizer van GemeenteBelang Westland tijdens de MO-vergadering eind augustus. Inhoudelijk werd de nota toen echter niet besproken.

De wethouders schrijven dat wat er tijdens de RIA is gezegd als basis heeft gediend voor een 'doorontwikkelagenda' op de integratienota. Dat is volgens Keizer echter niet voldoende. Hij wil snel een politieke discussie over de integratienota, omdat hij bang is dat het onderwerp over de komende raadsverkiezing wordt getild. Om dat te bereiken heeft hij vrijdag schriftelijke vragen gesteld.

Zo vraagt hij om een speciaal meldpunt waar buurtbewoners terecht kunnen voor vragen, zorgen, opmerkingen of klachten over statushouders. In het memo stellen de wethouders dat er al verschillende meldpunten zijn. Omdat niet iedereen weet waar men terecht kan, moet dat helderder worden gecommuniceerd. Ook willen de wethouders bekijken of de terugkoppeling beter kan, waarbij de mogelijkheid van een schriftelijke reactie wordt bekeken.

Vanaf 2011 tot en met de eerste helft van 2017 zijn 685 vergunninghouders gehuisvest in Westland. Er wordt dit jaar 1,2 miljoen uitgegeven aan alle gemeentelijke activiteiten rond hun integratie. Dat is geld dat de gemeente van de rijksoverheid krijgt. In zijn vragen richt Keizer met name zijn pijlen op een post van 100.000 euro voor activiteiten op het gebied van sport en cultuur.

Keizer wil weten of dat bedrag bedoeld is voor toneelgroep Kwekers in de Kunst. In het memo staat echter dat dit budget beschikbaar is voor initiatieven die integratie bevorderen, waarbij zowel organisaties als particulieren er voor in aanmerking komen. "Dit bedrag is dus nog niet toebedeeld en wordt alleen dan uitgegeven wanneer er ook daadwerkelijke initiatieven zijn", aldus de wethouders.

Categorieen:
Westland Politiek