Archief

Scholen in nieuwe woonwijken in 's-Gravenzande en De Lier

Inspelend op de komst van grote nieuwe woonwijken in de gemeente Westland, zijn in de komende vier jaar verhuizingen van enkele basisscholen voorzien. Daarbij gaat het in 's-Gravenzande om het verkassen van de Godfried Bomansschool naar het Waelpark en in De Lier om de verplaatsing van de Prins Willem Alexanderschool óf De Vlieten naar de nieuwe wijk Molensloot.

Deze verplaatsingen zijn opgenomen in het Uitvoeringsprogramma Onderwijshuisvesting 2018-2021, dat onlangs in nauw overleg tussen de schoolbesturen en de gemeente Westland is ontwikkeld. Het wordt vanavond (woensdag) in een informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad toegelicht. Alle drie genoemde scholen zijn ouder dan veertig jaar en aan nieuwbouw toe.



Vervangende nieuwbouw of renovatie is de komende vier jaar ook aan de orde bij Pius X in Wateringen (daar is sprake van toevoeging van lokalen aan nieuwbouw) en bij de Achtsprong-locaties in De Lier (Achterlaantje en Sportlaan). Gemikt wordt op bundeling van deze twee scholen (met ook nog een kleine uitbreiding) aan de Sportlaan.



Leerlingenprognose


Het vorige Uitvoeringsprogramma, stammend uit 2014, ging uit van krimp in leerlingenaantallen. De krimp blijkt nu veel lager dan destijds was voorzien. Begin 2016 is door de gemeenteraad besloten de komende 15 jaar 7.500 woningen te realiseren, voornamelijk in Monster, Wateringen, 's-Gravenzande en Naaldwijk. Hierdoor laat de leerlingenprognose een aanzienlijke groei zien in Monster en is de krimp in Wateringen, 's-Gravenzande en Naaldwijk lager dan gedacht of zelfs afwezig.

Uitbreidingen

In de loop van 2018 zijn er uitbreidingen voorzien bij de volgende scholen: De Wegwijzer ('s-Gravenzande), Regenboog (Naaldwijk), Joannes (Naaldwijk), Strandwacht (Naaldwijk), Pieter van der Plasschool (Wateringen), Kyckert (Wateringen) en Montessori-Monster (incl. aanpassing dak).

Voor verbetering van het binnenklimaat is voor de komende vier jaar een budget van 1 miljoen euro voorzien. Uitgaande van een bedrag van 9.000 euro per lokaal, kunnen er in Westland in die periode in totaal 111 lokalen van een beter binnenklimaat worden voorzien.