Archief

Bisdom over 'Poeldijk': een ernstige en complexe gebeurtenis

Het bisdom Rotterdam, waar de rooms-katholieke parochie Poeldijk onder valt, omschrijft de misbruikzaak uit de jaren zestig als een ernstige en complexe gebeurtenis. In een schriftelijke reactie wordt gesteld: "Niet alleen de aangeklaagde is overleden, maar ook de klagers", zo meldt mediapartner Omroep West.

Een pater die de leiding had over het toenmalige bejaardentehuis St.Jozef heeft zich destijds vergrepen aan zeker vijf misdienaars, van wie er daarna vier zelfmoord hebben gepleegd, mede omdat hun verhaal niet werd geloofd.

Er zijn over de bewuste zaak twee meldingen gedaan bij het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK. Niet door de slachtoffers zelf, maar door mensen uit hun directe omgeving. Uit informatie die het bisdom ontving van het Meldpunt blijkt overigens dat geen andere meldingen zijn gedaan ten aanzien van de betreffende pater.

In het archief van het bisdom is geen informatie over de pater te vinden. "Hij was werkzaam met de instemming vanuit zijn orde op een specifieke plek, maar zonder benoeming van de toenmalige bisschop", laat het bisdom weten. Gezien het sfeerbeeld in het rapport Deetman, zegt het bisdom geen reden te hebben om te twijfelen aan de meldingen.

Categorieen:
Poeldijk Algemeen