Archief

Veel meldingen over kroos in de regio

Het Hoogheemraadschap van Delfland krijgt momenteel uit de regio veel meldingen binnen van kroos op de sloot. Delfland moedigt die meldingen ook aan als er echt veel kroos ligt, want dan kunnen er vervelende effecten voor vissen en andere waterdieren optreden en kan het gaan stinken.

Op een speciale Kroos-pagina op de website van Delfland, vertelt het hoogheemraadschap dat kroos ontstaat doordat er te veel voedingsstoffen in het water zitten. "Als het kroos een dikke laag vormt en het water helemaal afsluit, kan er geen zuurstof en licht meer door het water. Zonder zuurstof gaan vissen en andere waterdieren dood en kan het water gaan stinken. Zonder licht kunnen planten in het water doodgaan", zo wordt verklaard.

Wat gebeurt er na een melding?

Delfland gaat dan eerst de situatie ter plekke bekijken. "We letten op de dichtheid van de laag en meten hoeveel zuurstof er nog in het water zit. Is de sloot bijna helemaal bedekt met kroos, is daarbij het zuurstofgehalte te laag, zijn er langdurende stankklachten of treedt vissterfte op, dan gaan we kijken hoe we het kroos kunnen weghalen."

Is het zuurstofgehalte nog wel acceptabel, is er geen stank of vissterfte, dan ruimt Delfland het kroos niet op. Toch zijn alle meldingen van kroos zeer welkom. "Wij krijgen dan meer inzicht in de plekken waar kroos tot overlast leidt", aldus Delfland.

Tegengaan van kroos

De beste manier om van kroos af te komen, is het verminderen van de voedingsstoffen in het water. Dat betekent dat de hoeveelheid stikstof en fosfaat moet worden teruggedrongen. Delfland werkt hier continu aan. "Het terugdringen van deze stoffen is niet eenvoudig en geeft ook pas na lange tijd resultaat. Ook is het niet altijd mogelijk", aldus het hoogheemschap.

Categorieen:
Algemeen