Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Stroom reacties na publicatie over Poeldijkse misbruikzaak

De publicatie in het Algemeen Dagblad over misbruik van jongens door een pater in Poeldijk in de jaren zestig heeft woensdag geleid tot een grote stroom van reacties in de sociale media. Vooral de melding dat vier van de vijf misbruikte misdienaars zelfmoord hebben gepleegd, hebben bij velen woede gewekt.

Het misbruikschandaal, waarvan een groot deel van de bevolking al op de hoogte was, is aan de kaak gesteld door inwoner Wim van Zijl in zijn eind 2016 gepubliceerde boek 'Het Rijke Poeldijkse Roomse leven'. Mensen die reageren dat het niet zinvol is om hier vijftig jaar later over uit te pakken, krijgen van anderen te horen dat het goed is dat de doofpot opengaat.

Publicatie op kerksite

Opmerkelijk is het overigens, dat de kern van het verhaal begin dit jaar is gepubliceerd op de website van de Parochiefederatie 'Sint Franciscus tussen duin en tuin', het samenwerkingsverband van katholieke kerken in het Westland.

Daar staat: "Ook was de parochie in die dagen zwaar geschokt toen één Pater verkeerde dingen ging doen. De bewijzen liggen in het archief van de kerk. Er zijn vijf misdienaars de dupe geworden van een homoseksuele pater van de Kruisheren. Het gebeurde in de sacristie van het Jozefhuis. Vier van die jongens hebben zelfmoord gepleegd."

In het interview op de kerksite vervolgt Van Zijl: "De parochiepastoor legde toen de ouders van die jongens het zwijgen op. De ouders wilden trouwens het misbruik niet geloven omdat het voor hen niet bestond dat een priester zoiets doet. Een van die jongens werkte bij mij in de tuin. Ik moest op een keer 's avonds om 20.30 uur de luchtramen laten zakken en die jongen was nog aan het werk. Hij wilde niet naar huis omdat zijn ouders zijn verhaal niet geloofden. Een half jaar later dreef hij dood in de zee. De dader liep in een witte pij en op sandalen door het dorp. Ik heb echter de kerk niet de rug toegekeerd vanwege een paar priesters, die zich aan zulke dingen schuldig maakten."

Categorieen:
Poeldijk Westland Algemeen