Archief
Beeld RTV Rijnmond

Beeld RTV Rijnmond

Zorg bij Hoekenezen over Albanese wildslapers

De gebiedscommissie van Hoek van Holland hoort steeds vaker klachten over overlast door Albanezen in de badplaats, zo meldt RTV Rijnmond. Niet alleen bij de veerboot naar Engeland, maar ook in het duingebied en het dorp leidt deze groep buitenlanders voor onrust bij inwoners. Vaak slapen ze in de buitenlucht en in de bunkers.

Het is lastig om het probleem aan te pakken, zegt Ineke Vos van de gebiedscommissie. "Omdat ze hier legaal mogen zijn, kun je ze niet zomaar oppakken. Buiten slapen mag niet, maar ook dat is lastig te controleren. En de politie surveilleert hier tot elf uur 's avonds."

Van alle vreemdelingen die de afgelopen tijd zijn opgepakt voordat ze naar Engeland konden afreizen, kwam 68 procent uit Albaniƫ. In exacte cijfers betekent dat 394 personen op een totaal van 580, aldus Rijnmond.

Afgelopen week is in Albaniƫ een informatiecampagne gestart om inwoners duidelijk te maken dat het geen zin heeft om naar de Europese Unie te komen voor asiel of illegaal werk. Het is de bedoeling dat de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb naar Tirana gaat om mee te werken aan deze campagne.