Archief
Fred van der Ende

Fred van der Ende

Mogelijk botulisme in 's-Gravenzande en De Lier

Bij de 's-Gravenzandse vijvers in de buurt van De Kreek en de Doppersingel en bij de Veilingweg in De Lier, zijn de afgelopen dagen een aantal dode watervogels en dode vissen gevonden. Op dit moment wordt onderzocht of de dieren aan botulisme zijn gestorven. Alle dode dieren zijn inmiddels weggehaald en een enkele opgestuurd voor onderzoek, zo meldt de gemeente Westland.

Iedere zomer komen er gevallen van botulisme voor, een vergiftiging die dodelijk kan zijn voor watervogels, maar ook voor andere dieren. Botulisme doet zich bij warm weer vooral voor in ondiepe watergangen. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden Celsius, waarbij de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Kadavers van deze dieren zijn vervolgens weer een bron van besmetting. Als de temperatuur daalt, verdwijnt botulisme vanzelf.

Om verder besmetting te voorkomen, dienen dode dieren zo snel mogelijk uit het water verwijderd te worden. Zieke dieren zijn te herkennen aan verlammingsverschijnselen.Mocht u een ziek dier of een kadaver aantreffen, raak deze dan niet aan en meldt de vondst bij de gemeente. "Heeft u toch een dood dier aangeraakt, was dan uw handen altijd zorgvuldig en desinfecteer wondjes. Raadpleeg eventueel een huisarts", aldus de gemeente.