Archief
archief

archief

Dronken tiener op de feestweek? 90 euro boete of verwijzing naar Halt

Stel, je bent onder de 18 jaar en je kunt op de Westlandse feestweken aan drank komen. Wat gebeurt er dan? Simpel: of je betaalt 90 euro, of je moet verplicht naar Bureau Halt. Sowieso worden je ouders op de hoogte gebracht.

Met deze maatregel wil de gemeente Westland overmatig alcoholgebruik onder jongeren aan banden leggen. Als je laveloos bent en de politie of een boa 'betrapt' je, dan krijg je meteen een proces-verbaal. De politie neemt gelijk contact op met je ouders.

Daarna heb je een keuze: de boete betalen of naar Bureau Halt. Dat is vaak een leer- of werkstraf. Daar kunnen jongeren recht zetten wat ze fout hebben gedaan. Het Openbaar Ministerie (strafblad, red.) blijft dan buiten beeld.

Dronken tieners

De politie en burgemeester Van der Tak zijn vorig jaar erg geschrokken van excessief alcoholgebruik onder tieners. De feestweek van Naaldwijk spande de kroon. Daar werden 15 jongeren stomdronken op straat aangetroffen. In een enkel geval werd zelfs een ambulance opgeroepen.

Deze week is het feest in 's-Gravenzande. Op het Marktplein werkt men met polsbandjes. Haal je muntjes voor de horeca, dan krijg je als 18-plusser een polsbandje. Ben je onder de 18 en 'polsbandloos', dan kun je natuurlijk gewoon frisdrank halen, maar alcohol wordt niet meegegeven.

Twijfels

Of deze maatregelen gaan helpen is zeer de vraag. "Ik vraag gewoon of een ouder iemand alcohol haalt", laat een 13-jarige weten. Jan de Leeuw, organisator van het podium op het Marktplein, zet ook vraagtekens bij dit beleid. "Wij kunnen niet alles controleren. Er worden veel wetten verzonnen, maar het gaat ook om naleving. Je kunt bij ons bier halen met een bandje, maar wie weet wat ze er daarna mee doen?", aldus De Leeuw.



De gemeente komt met een tweede maatregel. Alleen op de feesttereinen mag men boven de 18 jaar alcohol nuttigen. Buiten dat terrein is strafbaar.